3 липня 2023, 15:00, Насіння

Росіяни знищили селекційний, насіннєвий матеріал на окупованих територіях

Зокрема це Інститут рослинництва імені Юр’єва у Харкові, Донецька дослідна станція, Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства, Інститут зрошуваного землеробства у Херсоні.

Про інститут у Херсоні говорить, що було три навали росіян, і фактично вони знищили селекційний, насіннєвий матеріал. А продукцію, яка виросла в полі, просто вкрали.

Читати: Фази розвитку зернових за BBCH та оптимальні періоди підживлення

У Кіровоградському інституті два рази на рік влаштовують День поля, щоб представити сільгоспвиробникам результати роботи селекціонерів.

 «У червні – це рання група зернових колосових культур: пшениця озима, ячмінь озимий, ячмінь ярий. Крім того, у цьому році ми доповнили коріандром. Про пізні культури ми будемо говорити на Дні поля у вересні», – говорить Ігор Семеняка, директор Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України 

23 червня на Дні поля були представлені сорти, які вдалося зберегти та відтворити у Кіровоградському інституті. Зразки, які вдалось зберегти у Херсоні, також є у Банку генетичних ресурсів Національної академії.

«Минулого року ми також допомогли Донецькій дослідній станції врятувати генетичний банк ярого ячменю. Вони навіть під обстрілами проводили дослідження, але був ризик захоплення дослідних ділянок – зазначає Ігор Семеняка.