1 липня 2023, 10:00, Технології

Технологією вирощування коріандру поділились в A.G.R Group та ПАЕК

В ТОВ «СП «ПАЕК» загальна площа під коріандром цього року сягає майже 3 тис. га. Культурою засіяли деокуповані поля одразу після розмінування.

«Віддали перевагу коріандру так як, по-перше, наші землі з якістю ґрунту та кліматичними умовами підходять для вирощування даної культури та прогнозовано дають високу врожайність. По-друге, коріандр не виснажує ґрунт, тож після збору врожаю можна сіяти інші культури, особливо ярі зернові. Ми будемо сіяти озимі. І, по-третє, ринок збуту. Продукція затребувана в країнах Європи та Азії», — говорить Юрій Кормишкін, власник ТОВ «СП «ПАЕК».

На полях A.G.R. Group під коріандр відвели більше 400 га в Полтавській області.

Про особливості сівби розповів головний агроном A.G.R. Group Іван Войко. В A.G.R. Group теж висівали коріандр ранньою весною — ще у березні. Як зазначає , коріандр не боїться заморозків, але для його проростання потрібно багато часу та вологи. Тому на Півдні його намагаються посіяти ще у лютому по мерзлому ґрунту.

«Мої колеги-аграрії із Запорізької області цього року взагалі сіяли у грудні, бо хотіли, щоб культура захопила якомога більше вологи. Тоді зможуть розраховувати на врожайність 1,5 т/га. Ми ж хотіли сіяти у лютому, але не мали на той момент потрібної нам сівалки No-till. Змоги таку орендувати у березні і провести посів. Висівали з нормою 30 кг/га».

Система захисту коріандру

За словами Юрія Кормишкіна, якщо поле буде покрите бур’яном — урожайність знижується автоматично на 75% мінімум. 

«Як тільки стабілізувався температурний показник на відмітці 5-6 градусів тепла — ми отримали перші сходи. Разом із коріандром почав проростати і бур’ян. Щоб позбавити поле від конкурентів, було висушено верхній горизонт та проведено гербіцидний обробіток. Використовували гербіцид у складі якого речовина прометрин 500 з розрахунку 2-2,5 л/га (концентрація залежить від засміченості поля бур’яном)».

Наступні обробітки будуть проводити з урахуванням стану ґрунту, погодних умов та вегетації рослини. Скоріш за все для профілактики від хвороб компанія  проведе ще обробіток фунгіцидом.

В A.G.R. Group у фазі 2-4 листки теж провели захист від дводольних бур’янів Стратегом в нормі 2,5 л/га (діюча речовина прометрин 500). А вже у фазі 5-6 листків протизлаковим Грамідіном (0,3 л/га) та Ескорт комплектом (0,9 л/га).

«На початку бутонізації обробили Композитом. У складі цього препарату речовина карбендазим, 500 г/л. Плануємо також після цвітіння обробку Старлайтом (діюча речовина азокситробін, 250) з нормою 0,5 л/га», — говорить Іван Войко.

Збирання коріандру

Вегетаційний період коріандру 80-120 днів, тож збір врожаю в агрохолдингах планують в другій декаді серпня.

Врожайність коріандру, в залежності від кліматичних умов певного року, в середньому складає 2-2,5 т/га. Хоча на Миколаївщині навіть без зрошення урожайність в минулому році в деяких господарствах складала 1,2-1,5 т/га.

В «СП «ПАЕК» при досягненні запланованих показників, очікують на врожайність мінімум 1,8-2 т/га. І наголошують, що все залежить не тільки від якісного підходу до вирощування культури, але й від погодних умов та якості насіннєвого матеріалу.

Як же проводиться збір врожаю? Юрій Кормишкін розповідає, що для збору цієї культури в компанії використовують звичайні комбайни, застосовуючи такі ж регулювання, як при зборі соняшнику. Залишкову солом'яну масу просто розкидають по полю, вона виконує функцію мульчуючого добрива.