28 червня 2023, 09:03, Посівна

Площі під овочами розширили аграрії Тернопільщини, з них цибулі до 150 га

За словами чиновника, це пов'язано з тим, що Херсонська область, де вирощували цю культуру, частково окупована.

«Овочева група на Тернопільщині цьогоріч істотно зросла — це плюс 150 гектарів до попереднього року. Йдеться безпосередньо про сільгосппідприємства. Її площа становить 1450 гектарів. Щодо цибулі, то в сільгосппідприємствах посіяли приблизно 150 га», — каже Володимир Стахів.

Так, у сільськогосподарському товаристві, що в селі Байківці Тернопільського району, вперше вирощують цибулю для промислових цілей. Відвели під культуру 10 га.

«На полі висадили саджанку яру та сіянку яру. Зокрема, два з половиною гектари саджанки і сім з половиною — сіянки. Маємо чотири гібриди й один сорт сіянки. Плануємо збільшувати площі посіву, тому хочемо зорієнтуватися, що для нас буде найбільш ефективним у вирощуванні. Є різні виробники, різні терміни вирощування. За результатами будемо визначатися і вибирати ті сорти, які найбільш ефективні в наших умовах», — каже директор господарства Сергій Якимець.

Читати також: Площі під овочевими культурами розширюватимуть на Львівщині

Урожайність цибулі, яку висаджували з саджанців, вища, ніж сіянки.

«Саджанка в нас посаджена десь 10-12 квітня. Це трошки пізні терміни, але вони на урожайність особливо не впливають, лише термін дозрівання відтягнеться. Зараз у цибулі формується кореневище. Від цього залежить система живлення. Вона розроблена таким чином, щоб сформувати кореневище необхідного розміру. Її урожайність трохи більша, бо вирощується вже з готової маленької цибулини, але вартість цієї цибулини в три рази вища, ніж насіння», — зазначає директор.

Садять цибулю в неорану землю. Потім за нею потрібен постійний догляд, захист від бур’янів та хвороб, переважно грибних, підживлення. Цибуля потребує вологи. Для цього використовують систему поливу. Вона не є автоматичною.

«У нас є накопичувач води місткістю 2 тис. куб. м. Звідти воду подаємо по магістральних трубах у поле безпосередньо в стрічку крапельного зрошення. Поле поділене на шість поливних зон. Взяли до уваги потужність помпи, час поливу. Є опади — трошки менше потрібно води, нема опадів — значить більше», — пояснює аграрій.

Вплинули на висадку цибулі й погодні умови. Найскладніше було підготувати ґрунт до сівби.

«Склалося так, що було багато вологи і було досить холодно. Ґрунт взимку не перемерз, важко було з ним працювати. У нас чорноземи реградовані, глинисті, важкі. Завдання було посіяти якомога швидше, в необхідні для цибулі терміни, але не було можливості підготувати якісно ґрунт, тому терміни пересунулися. Мали б сіяти десь у березні чи на початку квітня, а сіяли саджанку після 10 квітня, сіянку — після 20 квітня. Через холодні ночі та перепади температури сходи почали отримувати десь на 24-26-й день. Досить такі нерівномірні і рвані», — розповів Сергій Якимець.

Вирішили вирощувати цибулю з причини фінансової вигоди, каже директор сільськогосподарського товариства.

«Чому цибуля? Тому що всі рахують. З огляду на ціни, що склалися, витрати, які необхідні для вирощування цибулі, це досить таки приваблива у фінансовому плані культура. Затрати на гектар вирощування цієї культури приблизно співвідносяться з 8-10 гектарами загальних польових культур — зернових чи будь-яких інших. Звичайна овочева група — це високозатратні культури. Приблизно планові затрати — 150-200 тис. грн/га, включаючи систему поливу і технологію догляду. Плановий урожай, на який розраховуємо цьогоріч, враховуючи, що культивуємо цибулю вперше, — 70 тонн», — пояснює він.

Збиратимуть урожай за допомогою вживаної техніки — копача і збирального комбайна, який буде очищувати цибулю та одразу складати. Цю техніку купили за кордоном. Саджанку яру продаватимуть одразу після збирання, а сіянку планують зберігати на складах до березня. Наступного року хочуть збільшити обсяги вирощування.