27 червня 2023, 12:21, Технології

Вирощування сафлора (крокіса) як покривної культури — що радять експерти

Взагалі, сафлор — це рослина, із квіток якої виготовляють фарбу — картамін (для забарвлення тканин та харчових продуктів). А з насіння видобувають олію для виробництва маргарину.

Водночас останнім часом інтерес до рослини зростає з точки зору використання як покривної культури.

Як пише УкрАгроКонсалт, глибокий стрижневий корінь крокісу здатний пробити найщільніший ґрунт, а крім того культура дуже доброзичлива до мікоризних грибів.

«Прибічники крокісу підкреслюють, що глибоке стрижневе коріння рослини робить його бажаним варіантом, коли виробники розглядають можливість вирощування. Зі своїми маленькими сонячними квітами, крокіс, схожий на будяки, має довгу історію олійної культури. Щоправда, за минулі роки крокіс пережив безліч злетів та падінь у популярності, але його остання реінкарнація пов’язана з підвищеним інтересом до покривних культур», — цитує агенція статтю, опубліковану на порталі The Western Producer.

Зазначається, що в міру того, як все більше фермерів стикаються зі зростанням витрат на агрохімікати і вчаться працювати за принципами біологізації, покривні культури відіграють провідну роль для боротьби з бур’янами, покращення здоров’я ґрунту та загального біорізноманіття.

Втім, констатується, що  наразі складно придбати насіння крокісу. Коли попит на культуру впав раніше, насінницькі компанії відреагували відповідно.

Тим не менше, наголошується в публікації, довгострокова користь від покривних культур реалізується у міру зміцнення здоров’я ґрунту. Наявність живої кореневої системи в землі допомагає перерозподіляти поживні речовини, активізує мікроскопічні організми, що живуть там, і сприяє зростанню мікрогрибів, що живуть на живому корені. Водночас необхідність вирощування саме цієї рослини як покривної потрібно продумати, вважають фахівці

«Крокіси мають багато додаткових переваг, у тому числі глибоке стрижневе коріння, що відповідає за стійкість до посухи. Таким чином, він може пробити будь-яку тверду ґрунтову підошву, уловлюючи і піднімаючи вгору поживні речовини з глибин ґрунтового профілю. Важливо, що крокіс дружелюбний до мікоризних грибів і підтримує їхню популяцію в полі. Висівання покривних культур приваблює дедалі більше фермерів. Однак ті, хто займався лише хімічним землеробством, не мають навичок управління покривними культурами, цьому треба вчитися. Виробники повинні спочатку говорити про цілі, а потім уже про вибір видів. У яку пору року потрібна покривна культура? Для зимового випасу чи раннього весняного збирання врожаю? Які ґрунтові умови? Все, що необхідно для відновлення ґрунту, визначатиме видовий склад покривних рослин», — наголосив Кевін Елмі з асоціації з покривних культур Cover Crops Canada.

Читати також: Названо перспективні для України нішеві олійні культури