26 червня 2023, 16:48, ЗЗР

Фактори впливу на поширення хвороб сої назвав експерт

Про це йдеться у матеріалі «Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році» на Kurkul.com.

Як зазначив Віталій Брашован, менеджер з розвитку агротехнологій Центрального та Східного регіонів компанії «LNZ Group», першим впливовим чинником є погодні умови навесні.

«Соя походить з теплих та вологих країв, а відповідно, для нормального розвитку, вимагає вологи та тепла. Цьогорічна прохолодна весна та перезволожений ґрунт, особливо в ранні строки сівби та на початкових етапах росту й розвитку, можуть негативно вплинути на посіви сої. Висока патогенність хвороб, монокультура, насичення сівозміни ріпаком та соняшником, що мають спільні хвороби з соєю, можуть призвести до серйозного ураження хворобами та зрідження посівів», — каже експерт.

За його словами, ситуацію врятують вчасно проведені заходи з захисту: протруєння насіння, профілактичні фунгіцидні обробки на початкових етапах росту.

Другим чинником він назвав якість насіння.

«Найкращу продуктивність та зменшення ризиків хвороб мають високі генерації насіння районованих сортів. Йдеться про супереліту, еліту та першу репродукцію. Нижчі репродукції мають меншу продуктивність та більшу «хворобливість». Недотримання технологічних умов вирощування, слабкий фунгіцидний захист у поєднанні зі складними погодними умовами призводять до того, що ми маємо посівний матеріал вже зі збудником хвороби на насінині, яку висіваємо весною. Тому важливо обирати насіння високої якості, з гарною посівною придатністю», — зауважив Віталій Брашован.

Важливим фактором, який із самого початку розвитку рослини надав би захист від збудників, є застосування якісного ефективного протруйника. Ігнорування цього засобу може мати дуже негативні наслідки.

«Протруйник — це основа вашого врожаю в поточному році. Непротруєне насіння може звести нанівець всі сподівання відносно врожаю  та ще додати витрат на лікувальні фунгіцидні обробки в період вегетації», — підкреслює експерт.

І додає, що так само значний вплив на поширення хвороб має нехтування сівозміною. Адже, за його словами, останніми роками на сівозміну особливо не звертають уваги, і не тільки при вирощуванні сої.

«Правильна сівозміна — чергування культур, які ви вирощуєте, дає можливість не тільки отримати прибавку урожайності сільськогосподарських культур, а й уникнути додаткових затрат на іноді вартісний гербіцидний захист, як приклад цього року висів сої після соняшнику. Також правильне чергування культур може зменшити ваші затрати на фунгіцидний захист, уникаючи, наприклад висіву соняшнику після сої, оскільки ці культури мають багато спільних хвороб. А це все формує економічну ефективність сівозміни», — нагадує Віталій Брашован.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Як уникнути помилок при внесенні ЗЗР? Поради фахівців