26 червня 2023, 13:54, Урожай

Експерт пояснив вигоду від сушіння кукурудзи на власному обладнанні

Про це йдеться у матеріалі «Як сушити кукурудзу у 2023? Уроки минулого сезону» на Elevatorist.com.

Зазначається, що у воєнний час найбільше постраждали дрібні фермери, які не мають власної матеріально-технічної бази, тому орієнтуючись на цю категорію, для господарств, що обробляють від 50 до 500 га, компанія «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» випустила нову лінійку зерносушильних комплексів.

Як і попередня модель, вони виготовляються з імпортних комплектуючих, працюють на трісці та пелеті, але мають продуктивність, що підходить невеликим фермерським господарствам (див. таблицю).

«Варто звернути увагу на те, що зерносушильні комплекси «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА» вважаються мобільними (пересувними) завдяки модульній конструкції та болтовому з'єднанню, в відтак вони не потребують такої процедури введення в експлуатацію, як стаціонарні сушарки. Також вам не потрібно буде залучати фінансування від банків та лізингових компаній, бо ціна зерносушарки доступна для фермера», — зазначається у статті.

Як наголосив Євген Романов, директор компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР», рахується й економіка. Сушіння 10% вологи 1 т кукурудзи на елеваторі обійдеться аграрію в 1600-1800 грн — це сама послуга з сушіння, 200-500 грн — логістика, що разом становить 2000-2500 грн з тони, і це не враховуючи наскільки «чесно» буде зважено зерно, поміряна його вологість та пораховано усушка та відхід. І таке ж саме сушіння на власному обладнанні виробництва НОВИЙ ЕЛЕВАТОР обійдеться лише у 300 грн.

Читати також: Собівартість вирощування кукурудзи менша порівняно з іншими культурами — Григоренко