26 червня 2023, 12:22, Урожай

Ягідне господарство на Харківщині розпочало вирощувати органічні овочі

Про це повідомляє Суспільне.

У фермерському господарстві Любові Юр’євої вирощують малину, полуницю та ожину.

«Цього року полуниці було небагато, ми зробили посадку на наступний рік. Ситуація непогана, я задоволена врожайністю. Але ціни цього року не було на полуницю. Попри підрив греблі, попри війну, у нас немає ціни на ягідні культури. Це не бізнес — це ідея. Бізнесом це не можна назвати, коли полуниця на ринку коштує 40 гривень, а в полі вона вже коштує 50», — каже Любов Юр’єва.

У липні в полях Старовірівки збиратимуть ожину. Під неї відведено близько 1 га. Вона вже майже відцвіла і формує врожай. За словами пані Любові, період збирання врожаю — 3-4 тижні, до середини серпня. Ожина гарно дала зав’язь цього року, до ожини у мене питань немає. Насадженню вже 8 років, але для ожини — це розквіт життя та можливостей.

Після ожини фермери збиратимуть малину — в серпні.

«Цього року ми сподіваємося на врожай. Зараз ми готуємося до цвітіння, яке буде тиждень-два. Ще трохи підросте, розквітне, і вже десь 5-10 серпня ми будемо збирати з неї врожай», — каже фермерка.

За її словами, за основу бізнесу взяли саме малину, адже вона вирощена без хімічних обробок і є найприбутковішою, тому що має попит за межами України — зокрема у Польщі.

«Левова частина нашої продукції йде на експорт, тому що ми — органічний виробник. За кордоном органічна продукція має великий попит. Такого попиту немає в Україні. На малину, на ягідні культури буде зовсім погана ціна цього року. Максимум буде 30-40 гривень за кг. Натомість за кордоном продукцію чекають і на неї є додана вартість. Собівартість органічної продукції значно вища, тому що ми не використовуємо хімічні препарати. Тільки ручну роботу і біопрепарати. Це здорожчує продукцію приблизно на 50%», — додає підприємиця.

За словами Любові Юр’євої, в Україні складно заробляти на продажі ягід після початку повномасштабного вторгнення — через бойові дії змінилася логістика і зросли ціни на пальне.

«Логістика змінилася, тому що ми, наприклад, заморожували ягоди на харківському холодокомбінаті, який розміщувався у Руських Тишках і його розбомбили на другий день. Ми вимушені були возити аж в Дніпропетровську область. З вартістю дизельного пального це була зовсім інша собівартість продукції», — пояснює пані Любов.

Водночас підприємство Любові Юр’євої розпочало вирощувати й овочеву продукцію. Керівниця вважає, що цього року вирощування овочів буде актуальне як ніколи.

«Обсяги поки невеликі, але ми всі овочі спробували вирощувати органічним методом. У нас виходить. Актуально в першу чергу через трагедію в Херсоні. Борщовий набір вирощували Запорізька, Херсонська, Дніпропетровська області — усі, хто був «клієнтом» Каховського водосховища. Тамтешні фермери зазнали страшних збитків і не зможуть зрошувати землю», — каже пані Любов.

Вона вважає, що через цю ситуацію буде дуже висока ціна на овочі. Наразі в господарстві вирощують овочі лише для власних потреб (забезпечують харчування своїх працівників та сусіднього підприємства). Але думають над тим, аби почати вирощувати овочі на продаж.

«Ставимо експерименти, дивимося, як органіка буде поводитися у теплиці. Це закритий ґрунт, значно складніше вирощувати, тому що може бути багато профільних захворювань. Усе залежить від біопрепаратів», — каже Любов Юр’єва.

Читати також: Названо особливості структури посівних площ під урожай-2023