23 червня 2023, 15:00, Україна

Рахувати збитки рано: аграрій зі Слов’янська розповів про умови роботи

Понад 1800 гектарів полів вигоріли або заміновані, частина поголів'я загинула, частину тварин продали або роздали людям. Про роботу аграріїв на прифронтовій Донеччині фермер розповів Суспільному.

Аграрій каже, що рахувати нині збитки сенсу немає, адже щодня нові ризики, пов'язані із війною.

«В цілому про збитки можна буде розмовляти  тільки тоді, коли це закінчиться. Бо зараз я назву будь-яку цифру, а через годину або через п'ять хвилин ці збитки будуть в рази збільшені. Тому що через два-три тижні пшениця ранніх посівів або ячменю будуть вже в зоні ризику загоряння. Техніка, котра у нас знаходиться, також в зоні ризику. Тому про збитки поки що казати недоречно», — розповів він.

За його словами, минулого року господарство не змогло обробити 1860 гектарів: поля або згоріли або були заміновані.

«Дистанційне мінування, залишки снарядів, ракет, касетні боєприпаси — це те, що не пускає нас, не дає нам доступу до цієї землі. Десь знаходимо посівний матеріал, десь нам щось дають у борг, десь знаходимо якісь свої резерви. Ми беремо земельну ділянку. Ми впевнені, що ця земельна ділянка не була в зоні бойових дій, але за п'ять хвилин вже до заходу туди техніки ми вже маємо 5-6 предметів дистанційного мінування», — наводить приклад Сергій Сметанкін.

При цьому за можливості господарство продовжує працювати, адже, за словами аграрія, не обробляючи землю, можна отримати проблеми з полями ще на кілька років наперед.