19 червня 2023, 16:33, Технології

Покривні культури збільшують вміст органічного вуглецю в ґрунті на 7,3%

Такий результат було отримано у ході мета-аналізу усіх відомих досліджень технологій вирощування покривних культур, пише phys.org.

«Зрештою, покривні культури забирають вуглекислий газ з атмосфери та перемішують його в ґрунт. Це означає, що покривні культури можуть допомогти вирішити зростаючу кліматичну проблему, а також покращити стан ґрунту», — сказав Джоші.

Зазначається, що різні дослідження щодо покривних культур повідомляють про позитивний вплив покривних культур на вміст вуглецю, водночас багато дослідників стверджують, що це не так. Щоб зробити остаточний висновок науковець Діпак Джоші провів мета-аналіз всіх досліджень, доступних в електронному вигляді.

У ході дослідження, він отримав результат, що покривні культури збільшують вміст органічного вуглецю в ґрунті на 7,3%.

Читайте також: Досвід вирощування гороху на Київщині: раніше посієш — більше врожаю отримаєш

Джоші виявив, що кукурудзяні поля з покривними культурами мають рівень поглинання органічного вуглецю у ґрунті 0,8 мг. Це означає, що якби на всіх кукурудзяних полях США використовували покривні культури, щорічно можна було б секвеструвати 29,12 млн мг органічного вуглецю, що дорівнює 107 млн метричних тонн вуглекислого газу. За даними Агентства з охорони навколишнього середовища, це еквівалентно викидам парникових газів від майже 247,5 млн барелів нафти або 23,8 млн автомобілів з бензиновими двигунами, які керують протягом одного року.

Більше того, мета-аналіз показав, що застосування покривних культур збільшило врожайність кукурудзи на 23%.

Нагадаємо, на відновлення сільського господарства України після війни може піти 20 років.