19 червня 2023, 15:00, Посівна

З початку повномасштабного вторгнення аграрії Донеччини втратили понад 3000 одиниць сільгосптехніки

Про це повідомила заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Донецької ОДА Олена Рибакова, пише Суспільне.

Цьогоріч в області сіяли пшеницю, соняшник, гречку, ріпак та інші культури. Посіяли менше, та не лише через міни та бойові дії, — не вистачає людей і техніки, яку знищили окупанти, додала посадовиця. З початку повномасштабного вторгнення аграрії області не дорахувалася понад три тисячі одиниць техніки. Також втратили землі через окупацію та мінування полів.

«285 підприємств на підконтрольній території понесли збитки, які склали більше ніж 3 млрд гривень. У деокупованих громадах — Лиман і Святогірськ — посівна майже не відбулась. Потрібне обстеження і розмінування, в Лиманській громаді 19 тисяч гектарів, у Святогірській — 11 тисяч гектарів. Техніки в деокупованих громадах майже не залишилось, 80% пошкоджено, або знищено, або вкрадено окупантами», — розповіла Олена Рибакова.

Зазначається, що для внутрішніх потреб області — на продаж людям і для кормів тваринам — потрібно 330 тис. т зерна.

«На всю область, що залишилась підконтрольна, посівні площі склали 359 тисяч гектарів. Це трохи більше, ніж минулого року. Якщо у нас минулого року, а це воєнний рік, врожай склав під 800 тисяч тонн зерна на продовольчі потреби, тобто 65 тисяч тонн в розрахунку на 500 тисяч людей (жителів Донеччини) зерна вистачить», — пояснила Олена Рибакова.

Читайте також: Підтоплені поля, стрес озимих і ставка на цукрові буряки: перебіг посівної у західних областях