12 червня 2023, 09:00, Посівна

Нестачу працівників у сільському господарстві певною мірою компенсує широкозахватна техніка — аграрій

Про це розповів голова наглядової ради «Карлівське сільгосппідприємство «ЛОС» Олександр Прокопенко у матеріалі: «Кукурудза та ріпак фаворити у полтавських та дніпропетровських аграріїв: детально про сівбу та вирощування» на SuperAgronom.com.

«Цього року, хоч і мали достатньо ресурсів для посівної, і кукурудзу минулорічного врожаю змогли вигідно продати, все одно відчуваємо, що працювати стало складніше. В першу чергу морально важче. Війна, хоч безпосередньо нас не торкнулася, все одно впливає на всіх. Також проблемою стала нестача робочих рук, в нас вже 15 людей з господарства мобілізували, і повістки приходять регулярно. На агробронювання подали документи, але справа затягується», — поділився пан Олександр.

Втім, підприємство повністю забезпечене технікою. Поступово переходять на широкозахватні агрегати, щоб можна було ефективно працювати за нестачі механізаторів. 

«В нас усі процеси контролюються, супутниковий моніторинг, трекери, GPS-навігація. Я в будь-який момент можу побачити, де перебуває та чи інша одиниця техніки, які операції виконує, з якою швидкістю рухається. Маємо власну метеостанцію, моніторимо і погодні умови, і кількість вологи, і стан посівів. Всюди має бути контроль, тоді усі процеси відбуваються швидко й точно. Наприклад, у нас на посівній працювало три сівалки, за добу вони закривали близько 650 га. Працюємо цілодобово, тільки-но є можливість вийти в поле і виконати роботи в оптимальні терміни — ми це робимо», — каже Олександр Прокопенко.

Читайте також: Підтоплені поля, стрес озимих і ставка на цукрові буряки: перебіг посівної у західних областях