8 червня 2023, 16:49, Україна

Руйнування поверхневого шару ґрунту — науковець назвав наслідки підриву дамби Каховської ГЕС

Про це розповів завідувач Відділу екологічної гідрології та технічної гідробіології Інституту гідробіології НАНУ, член Басейнової ради нижнього Дніпра кандидат географічних наук України Сергій Дубняк, пише ukrinform.ua.

Нагадаємо, підрив дамби Каховської ГЕС спричинить кліматичні зміни в регіоні.

Зі слів Сергія Дубняка, всю інфраструктуру, яка була налаштована під водосховище, потрібно буде перебудовувати.

«Всю інфраструктуру, яка зав'язана на цьому водосховищі (система водопостачання, логістика, система охолодження атомної і теплової станцій тощо), потрібно буде докорінно змінювати. Фактично неможливим буде зрошення, яке здійснюється на півдні України переважно з Каховського водосховища», — сказав науковець.

Він додав, що вода йде з великою швидкістю (понад 20 м/с в місці прорану), що призведе до розмивів на прибережних територіях, руйнування поверхневого шару ґрунту, пошкодження рослинності, руйнування будинків та інших споруд.

Основна фаза затоплення триватиме від кількох до 10 днів. Надалі рівень не підніматиметься, але повернення води в русло відбуватиметься поступово і може тривати довше, ніж фаза підняття рівня.

Для сільгоспугідь затоплення на відносно короткий період, можливо, не є критичним, але врожаї найімовірніше буде втрачено. Що гірше — всі забруднювальні речовини, які були на затопленій поверхні, потраплять у воду і через поверхневі води можуть потрапити до ґрунтових вод.

За його словами, вирішення проблем, спричинених підривом російськими військами Каховської ГЕС, може тривати роками, якщо не десятиріччями.