8 червня 2023, 13:25, Добрива

Під виглядом імпорту з інших країн на український ринок можуть потрапляти російські міндобрива

Про це заявив народний депутат України, голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев, пише ukranews.

«Відбувається звичайний обхід санкцій, існуючих обмежень. І в цій парадигмі російська федерація зараз існує та виживає. Мінеральне добриво походженням рф може постачатися в будь-яку країну, там за підробними документами може змінюватися сертифікат країни походження товару, а потім ми (Україна) отримуємо ці мінеральні добрива, вже як добрива з якоїсь іншої країни. На жаль, бізнес в різних країнах по-різному ставиться до співвідношення ризиків співпраці з агресором і моральної сторони, та своєї вигоди. І в цьому співвідношенні, він іноді обирає вигоду», — наголосив Данило Гетманцев.

Точний обсяг російських добрив, які завозяться в Україну, Гетманцев не назвав, але переконаний, нелегальний імпорт становить загрозу для вітчизняних виробників. Завезенню на митну територію Україну з іншої країни за підробними сертифікатами походження необхідно жорстко протидіяти.

Згідно з даними, за 5 місяців 2023 р. Узбекистан, Грузія, Туркменістан, Азербайджан та Казахстан завезли в Україну 267,4 тис. тонн мінеральних добрив. 

Данило Гетманцев наголосив, що українська хімічна галузь в період війни суттєво постраждала та потребує підтримки під час відбудови.

Читайте також: Міфи та правда про біостимулятори: принцип дії, робота разом з пестицидами та добривами