8 червня 2023, 10:29, Технології

Пізня сівба соняшника і сої може стати причиною зниження врожайності

Про це розповів новий директор з агровиробництва «НІБУЛОН» Олег Веселов у матеріалі: «Наші розрахунки по кукурудзі показують мінімальну дохідність. НІБУЛОН скоротив її посіви вдвічі — Олег Веселов» на Latifundist.com.

Через вологий квітень строки сівби суттєво змістилися, що навіть Сумський відділ компанії швидше відсіявся, ніж Миколаївський. 

«Крім того, після затяжних дощів суттєво змінився стан ґрунтів на зерновій групі культур. При пересиханні та втраті вологості вони стали ущільненими — це може призвести до зменшення продуктивних пагонів і врешті-решт зниження врожайності озимих. Ця загроза зберігається, в меншій мірі там, де рослини озимих культур мають достатнє азотне живлення, з добре розвиненою кореневою системою та листовим апаратом», — пояснює Олег Веселов.

Через незрозумілу ситуацію з експортом в компанії цьогоріч переорієнтувалися на олійні культури. Розрахунки по кукурудзі і культурах, які формують більший валовий збір, показали мінімальну дохідність. Натомість в культурах з меншою врожайністю — ріпаком чи соняшником — логістика і,  відповідно, втрати менші.  

«Історія з кукурудзою сильно залежить від формування затрат. Так, доробка за рахунок зниження ціни на газ буде дешевша, ніж прораховувалась на початку сезону. Але приймати рішення по зміні структури посівів в умовах холдингу доволі важко, це можуть бути якісь коригування в діапазоні 5-10%. Структура формується на початку сезону, відповідно і економіка прораховується в цей період. Тож ми посіяли кукурудзи в поточному сезоні на 50% менше», — підсумував він.

Нагадаємо, катастрофа на Каховській ГЕС призведе до повної відсутності зрошення в Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.