7 червня 2023, 16:53, Посівна

Погода затримала посівну ярих на Кіровоградщині на 2-3 тижні, зате для озимих умови сприятливі

Про це повідомляє Суспільне.

Перелік культур, які сіють, у господарстві не змінюють. Це ріпак, кукурудза, соняшник, пшениця та горох.

Погода, яка відтермінувала посівну, поки негативно впливає на розвиток ярих культур, але позитивно вплинула на озимі.

«Дощі у квітні припали на період розвитку озимих культур, але сіяти ярі ми завершили 15 травня — на три тижні пізніше, ніж торік», — каже керівник господарства Володимир Волошановський.

Ярого ячменю посіяли 120 га, як і торік. Наразі сходи ячменю дещо слабкуваті, каже аграрій. Тому днями його підживили і сподіваються на кращий розвиток.

«Строк сівби ярого ячменю — в останніх числах березня або початку квітня. Попри надзвичайно складні погодні умови, що склалися, він посіяний у кінці квітня. Просто для випробування. Що буде з цим ячменем, природа покаже», —  зазначає Володимир Волошановський.

Також запізнилися і з сівбою гороху — на три тижні. Рослини вже зійшли, здорові, але належного росту поки немає.

Зазначається, що урожай кукурудзи завдяки достатньому удобренню в господарстві планують отримати на рівні минулого року — до 10 т/га.

«Це давало можливість фінансово забезпечувати господарство, розраховуватись із пайовиками, сплата податків, виплата заробітної плати», — наголосив керівник господарства.

Каже, що залучили на посівній 50 людей. Через мобілізацію військовозобов’язаних чоловіків працювало вдвічі менше, ніж торік.

«Підняли пенсіонерів, підняли тих людей, які практично і не залучені були раніше у сільському господарстві. Багато жінок працює», — додає керівник.

Загалом же посівну на Кіровоградщині 3,5 тисячі господарств завершили на два тижні пізніше, ніж торік. Зернові культури посіяли на площі понад 403 тисячі гектарів, технічні культури — ріпак, соняшник — на площі понад 737 тисяч гектарів, як і торік. Менше кукурудзи — 320 тисяч гектарів.

«Це на 20 тисяч гектарів менше, ніж це було того року. Кукурудза — менш рентабельна, ніж соняшник, і аграрії відмовилися від посіву частини кукурудзи на користь соняшника. Соняшника посіяли більше на 30 тисяч гектарів», — каже керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

Для забезпечення харчових потреб та перероблювання обсягів посіяного достатньо, зазначила вона.

Читати також: Одещина та Миколаївщина входять в топ 5 областей з найбільшими посівними площами під соняшником