6 червня 2023, 16:10, Україна

Катастрофа на Каховській ГЕС призведе до повної відсутності зрошення в Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях

Про це йдеться в матеріалі Latifundist.com «Підрив Каховської ГЕС: наслідки для агросектору та екології Півдня України».

«В плані зрошення теж проблеми виникнуть на лівому березі, бо там працюють по Північно-Кримському каналу. Там не буде води і зрошення. Ми ж беремо воду по трубах прямо з Дніпра. Херсонський район (куди входить Білозерка) брав воду або з Дніпра, або з Інгулецької системи зрошення. Але вона зараз не працює, бо орки повзривали мости через канали», — зауважує аграрій. 

Як пояснював журналістам заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк, якщо води не буде у водосховищі, то набрати її можна буде не раніше весни наступного року під час весняного водопілля.

«Це вплине як на Крим, так і на весь південь Херсонської області. А це і Краснознам'янський канал, і рисові системи в Каланчакському районі. Це матиме величезні негативні наслідки для сільського господарства в усьому регіоні», — відзначив Михайло Яцюк.

Читати по темі: Опустелювання, руйнування систем зрошення, багаторічних насаджень, зниження агровиробництва — названо наслідки підриву Каховської ГЕС

Експерти також повідомляють, що з великою ймовірністю Крим тепер залишиться без прісної води. Ще у жовтні минулого року секретар РНБО Олексій Данілов, оцінюючи загрозу у разі підриву ГЕС говорив, що Крим може залишитися без води на 10-15 років, а можливо, й назавжди.

Як зазначив Андрій Повод,  правобережжя вода зачепить мінімально, бо воно знаходиться на підвищенні. Його підприємство, яке працює у Херсонському районі (колишній Білозерський — прим. ред.) було опорним пунктом росіян. Після боїв за звільнення Херсонщини воно вщент зруйноване.

«Аграрії правобережжя нажахані ситуацією. До мене телефонують і запитують, чи немає вільних машин, щоб вивезти 25 т зерна. Але насправді нас вода не повинна зачепити, бо ми знаходимося на підвищенні. Так, у нас є мікрорайон Острів у Херсоні — його підтопило вже і підтопить ще більше. Підтопить і вулиці, які знаходяться близько до р. Дніпро. В Херсонському районі можливе підтоплення сіл Кізомис та Дніпровське, які останні два місяці сильно страждають від російських авіабомб. Підтопить і острови у дельті Дніпра, де багато дач», — пояснює Андрій Повод.

За його словами, росіяни підтопили переважно території, де вони ж самі і стоять — Каховку, Голу Пристань, Олешки.