5 червня 2023, 15:20, Посівна

В фазу колосіння озимі зернові увійшли в оптимальному стані — НААН

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на огляд погодних умов та стану сільськогосподарських культур у травні 2023 року фахівців Національної академії аграрних наук України.

«Але попереду ще близько місяця активної вегетації, можливі погодні сюрпризи, насамперед, у вигляді посух у другій половині червня, що може вплинути на зернову продуктивність рослин пізніх строків сівби і пізньостиглих сортів. Крім цього, можливі сильні грозові дощі зі шквалистим вітром та градом, що теж може призвести до вилягання рослин і тим самим зменшити рівень врожайності на 30% і більше», — зауважують науковці.

Загалом, за їхньою оцінкою, погодні умови більшої частини весняного періоду в Україні були достатньо сприятливими для росту і розвитку озимих зернових культур, подальший стан яких буде залежати від наявного гідротермічного режиму та вчасно проведених технологічних заходів по догляду за посівами на завершальних етапах вегетації рослин.

«Проте, в разі утримання посушливої погоди в період наливу зерна, особливо на тлі високих температур повітря, за рахунок отримання мілкого та щуплого зерна частка втраченого урожаю може становити від 15 до 20%, що передусім обумовлюється цьогорічними достатньо значними площами посівів озимини в надпізні строки, рослини яких дещо поступаються за морфобіологічними показниками оптимальним параметрам, а тому більш сприйнятливі до негативної дії абіотичних стрес-факторів», — вказується в огляді.

Читати також: Схеми фунгіцидного захисту для посівів озимої пшениці порадив фахівець