2 червня 2023, 16:49, Урожай

Вся кукурудза після зимового перестою некласна і з фузаріозом — Костянтин Ворона

Про це розповів директор виробничо-технічного департаменту групи «АГРОТРЕЙД» Костянтин Ворона у матеріалі: «Весняний збір кукурудзи: що кажуть про якість зернової?» на Elevatorist.ua.

Читайте також: Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва

Керівник зазначив, що патогенні гриби активно розвивалися у вологій кукурудзі всю зиму, під час якої не було сильних морозів. Втім, навіть некласну кукурудзу можна продати з дисконтом. Як розповіли аграрії, покупці на кукурудзу весняного збору є.

«Буде знижка за ціною, але навіть якщо продати по 4 тис. грн при врожайності 60 центнерів з гектара, то зовсім не погано. Це можна вже прирівняти до соняшника», — зазначив Іван Скирда, представник ФГ на Дніпропетровщині.

В господарстві збирали кукурудзу у травні з вологістю 14-15%. Пошкоджених зерен у зібраній партії при цьому близько 10%, зіпсованих — близько 5%. 

На Сумщині аграрії збирають кукурудзу з дуже різною якістю. Є партії з базисними показниками, а є й такі, де відсоток пошкоджених зерен сягає 30%.

Втім, аграрії кажуть, що їм дійсно вигідніше зібрати вже суху кукурудзу навесні, ніж сушити її восени газом, коли вологість зерна досягала подекуди 30%. До того ж, цього року багатьох врятувала малосніжна зима, тож у цьому випадку весняний збір врожаю для багатьох був рентабельнішим.

Нагадаємо, цьогоріч у стратегії вирощування кукурудзи аграрії обирають гібриди з нижчим ФАО.