1 червня 2023, 17:00, Техніка

Використання глибокорозпушувача збільшило урожайність соняшнику на 0,5 т/га в господарстві Трайгон Фармінг Харків

«Трайгон Фармінг Харків», обробляє, зокрема, 1 тис. га полів у Кіровоградській області та 2,2 тис. га в Черкаській.

«Раніше ми працювали за класичною технологією, використовуючи оборотний плуг. Однак після того, як почали застосовувати BEDNAR TERRASTRIP ZN, зафіксували як поліпшення структури ґрунту, так і відчутне підвищення врожайності. Так, приріст урожайності по соняшнику становить до 0,5 т/га. За допомогою цього агрегату на наших полях здійснюємо восени глибоке розпушування на 30 см із одночасним внесенням добрив на глибину 20 см, в середньому по 120 кг/га», — розповідає Олександр Онуфрик, керівник підрозділу «Трайгон Фармінг Харків».

Фахівець ділиться досвідом, що така технологія основного обробітку ґрунту дає змогу зменшити норми внесення міндобрив та більш ефективно його вносити. В господарства добрива закладаються із шириною 50 см (можна також на 70 або 45 см). Згодом у ці розпушені й підживлені смуги будуть висіяні кукурудза та соняшник. Озимий ріпак тут також висівають на 50 см.

«Після того як на полі зібрали кукурудзу, рівномірно розподілили пожнивні рештки за допомогою ще одного агрегата BEDNAR — штригельної борони STRIEGEL-PRO. А далі запустили в поле TERRASTRIP ZN. Завдяки тому, що нижні шари ґрунту розпушені й туди закладені міндобрива, влітку, коли буде сильна посуха, коренева система нашого соняшнику на глибині 30-40 см матиме доступ і до вологи, і до мінерального живлення. Саме тому ми і досягаємо приросту врожайності», — пояснює Олександр Онуфрик.

Агрегат працює в парі із 400-сильним трактором на середній швидкості 9 км/год. Навантаження на двигун трактора при цьому становить оптимальні 80%, а витрата пального — 25 л/га. За добу таким чином вдається обробити до 80 га полів.

Довідково:  TERRASTRIP ZN — це спеціально розроблений на базі TERRALAND глибокорозпушувач. Висока міцність рами дає змогу проводити смуговий обробіток ґрунту на глибину до 55 см і залежно від типу рами — з міжряддям 45-51 см або 70-75 см. TERRASTRIP ZN — це комбінація глибокорозпушувача і strip-till агрегата, яка підходить для глибокого смугового обробітку під посів широкорядних культур, таких як кукурудза, соняшник, ріпак, цукровий буряк або соя.

Читати також: Технологією сівби чеською сівалкою поділилось господарство із Дніпропетровщини