31 травня 2023, 15:32, Посівна

Вміст гумусу завдяки внесенню компосту в господарстві на Черкащині за 16 років виріс на 1,5%

Про це йдеться у матеріалі «Посівна в Центрі: погодні умови диктують технології вирощування та зменшують потенціал врожайності» на SuperAgronom.com за підсумками Агро Експедиції Посівна 2023.

Зокрема, зазначається, що у СТОВ «Кліщинське» у селі Кліщинці Чорнобаївського району обробляють 1400 га землі, вирощують соняшник, кукурудзу на зерно, кукурудзу на силос, озиму пшеницю.

Як зауважив Сергій Даденко, експерт департаменту підтримки агробізнесу в Полтавській області Crédit Agricole Bank, це одне з топових господарств в Черкаській області.

«Тут завжди використовують найкращі препарати, застосовують інтенсивну технологію. Щороку намагаються розвиватися, і в тваринництві, і в рослинництві. Ми співпрацюємо вже близько 10 років, тому добре знаємо СТОВ «Кліщинське». Сюди приїздиш і одразу можеш зрозуміти, яка картина буде приблизно по регіону. Якщо тут не вродило, то, скоріше за все, і в інших господарствах така ж картина буде. Це господарство як лакмусовий папірець для регіону», — каже пан Сергій.

У господарстві раз на три роки проводять аналіз ґрунту, щороку вносять органіку: для цього займаються компостуванням і готовий компост вносять розкидачем. За словами засновника підприємства, за 16 років господарювання вміст гумусу завдяки такому підходу виріс на 1,5%. Мають склади для зберігання зерна і кормів. А також сушарку на альтернативних видах палива, яка фактично «врятувала» минулої осені.

Як розповідає В’ячеслав Джулай, засновник СТОВ «Кліщинське», що обсяг вкладень на один гектар землі зріс приблизно на 30-40%, при цьому собівартість продукції рослинництва і тваринництва, навпаки, зростанням не радує.

«Трошки скоротимо витратну частину, може чогось в цьому році не придбаємо. На добривах, насінні, ЗЗР постарались скоротити витрати на 10-20%. Адже є ризики погодні, є інші ризики, є проблеми зі збутом в останні два роки. До того ж не думаю, що цей рік буде дуже урожайним. Хотілось би помилятись, але, думаю, в кращому випадку врожай отримаємо середній. Вирішили цього року спробувати обійтися без кредитування, справлятись власними коштами. Раніше щороку брали кредити для розвитку: склади побудували, сушарку, модернізували ферму, збудували гуртожиток для працівників. Хочемо йти у зрошення, у нас 900 га можна буде зрошувати і за рахунок цього отримувати кращі врожаї. Є можливість створити об’єднання водокористувачів, ми вже подали документи», — каже пан В’ячеслав.

Директор СТОВ «Кліщинське» Андрій Ганоцький розповідає, що кукурудзу цьогоріч посіяли 26-28 квітня, внесли ґрунтовий гербіцид з д.р. прометрин, але через холодну весну та нічні заморозки він не спрацював, як належить. Тому збираються вносити на посіви Стеллар, щоб виправити ситуацію. Директор каже, що якихось великих проблем із хворобами не було, знову-таки через холодну весну та відсутність дощів у травні. Зате є проблеми з ваточником сирійським, якого з кожним роком на полях все більше.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Найважча посівна в історії країни та орієнтація на олійні: аграрій розповів про проблеми агробізнесу