24 травня 2023, 12:00, Насіння

Температура ґрунту при сівбі кукурудзи — фахівець назвав оптимальну для отримання дружніх сходів

Про це йдеться у новому відео на ютуб-каналі LNZ Group.  

Як зазначив Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group, досить часто зустрічаються запити від виробників, чи можна препарат використовувати в якусь певну фазу, коли застосовувати конкретні препарати не варто тощо. Такі досліди  будуть закладені у блоці краш-тестів, щоб можна було наочно побачити наслідки внесення пестицидів у нерегламентований період.

Читайте також: Олег Фурманець: Результати дослідів із нормами висіву та живлення кукурудзи впроваджуємо у виробництво

Сергій Вовк, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group, розповів про умови, в яких проводили сівбу на випробувальних ділянках LNZ Hub 6.0

«Попередником на цьому полі була кукурудза. Після якої проведено оранку, внесені добрива і проведено сівбу восьмирядними сівалками. Наразі маємо досить прохолодні погодні умови, але сіяти вже потрібно, бо терміни сівби спливають. Але є плюс — маємо достатні запаси продуктивної вологи, які становлять понад 230 мм. Крім цього, йшли регулярно дощі і маємо досить зволожену поверхню ґрунту», — розповів фахівець.

За його словами, під посів була проведена культивація компактоматом на глибину 5-6 см. Перед культивацією внесені складні добрива в NPK 9-25-25. Кукурудзу сіяли на глибину 5 см з густотою 70-72 тис./га. Соняшник — 65 тис./га. 

«Щоб висіяти кукурудзу, необхідно витримувати деякі параметри. й один із цих параметрів — температура ґрунту на глибині загортання. Якщо температура буде оптимальною, ми отримаємо дружні сходи. Бо для кукурудзи досить важливо отримувати сходи, щоб вони були рівномірні. Якщо сходи з’являться протягом доби всі разом, то можна говорити про якісну сівбу. Для цього необхідно обов'язково фіксувати температуру ґрунту. Якщо цей показник буде нижчим 10°С, то сходи отримаємо нерівномірні», — зазначив Юрій Баранчук.

Вимірявши температуру ґрунту на глибині занурення на полі, де висівались випробувальні ділянки, фахівець констатував цей показник на рівні 15,8°С.

«Це достатня температура, щоб проводити посів. Якщо серед дня температура ґрунту 15°С, то в таких умовах, коли ночі прохолодні, температура може опускатися до 6°С. Це критично для кукурудзи, яка утворила паросток, бо якщо в глибших шарах ґрунту буде тепліше, паросток буде згинатися і рости донизу», — наголошує фахівець.

І додає, що в такому разі дружні сходи отримати неможливо, що вплине на густоту рослин і на кінцевий результат. Тому він радить постійно моніторити температуру ґрунту під час сівби.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com