31 липня 2017, 12:00, Україна

Шкідники атакують: Держпродспоживслужба повідомляє про ситуацію із шкідниками на полях

У Степу, Лісостепу, Поліссі посівам кукурудзи завдає шкоди стебловий (кукурудзяний) метелик, який живився на 1-8, на зрошувальних землях Херсонської області — 10% рослин. Шкодив фітофаг на 3% соняшнику в Тернопільській області та на 6% проса — в Луганській. Повсюди на 5-18% кукурудзи розвиваються попелиці, осередково у Степу на 3% рослин гусениці лучного метелика.

У Дніпропетровській, Закарпатській, Кіровоградській, Київській, Луганській, Чернівецькій, Черкаській областях гусеницями бавовникової совки пошкоджено  на 2-6, макс. 11% (Харківська, Херсонська) кукурудзи за чисельності 1 гусениця на кожну. Подекуди на 2-7% рослин були виявлені трипси, блішки, павутинний кліщ. У Тернопільській області відмічають заселення 5% кукурудзи імаго західного кукурудзяного жука. За наявності понад 18% рослин з яйцекладками, або 6-8% рослин з гусеницями стеблового метелика та бавовникової совки І-ІІ віків, посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами.

Повсюди соя заселена павутинним кліщем (3-15, макс. 25% рослин Київська та Херсонська, Чернівецька обл.), попелицями (3-19% рослин), подекуди гусеницями акацієвої вогнівки (2-14% рослин) та листогризучими совками (2-11% рослин).

Скрізь на 3-12% рослин цукрових буряків харчуються листкова бурякова попелиця, бурякові щитоноски, клопи, мінуюча муха, листогризучі та підгризаючі совки, інші фітофаги.

Із шкідників на 3-25, макс. 45% соняшника розвиваються та шкодять сисні комахи (попелиці, трипси, клопи), гусениці листогризучих совок, подекуди саранові, осередково в Степу — соняшникові шипоноска та вусач, інші фітофаги.