22 травня 2023, 12:21, Посівна

Різні гібриди по-різному реагують на норми висіву та терміни сівби — результати досліду

За його словами, досліди з різними нормами висіву кукурудзи закладали у рамках проєкту «Аграрний Полігон».

«Минулого сезону ми закладали за цим параметром досліди з гібридами бренду Pioneer. У попередні сезони такі самі дослідження проводили з гібридами Lidea та LG Seeds (Limagrain). В усіх брендах були гібриди, які абсолютно не реагували на норми висіву. Якщо і спостерігались якісь відхилення, то зовсім незначні. Але були й гібриди, які дуже різко обвалюють урожайність залежно від норм висіву. Відповідно, до них потрібні зовсім інші технологічні підходи. Для одних допускається певна економія на насінні без втрати результату, а на іншому гібриді це дуже жорстко позначається. Ці результати цікаві ще й тому, що навіть інколи самі представники оригінатора не знають таких нюансів, бо це потребує детального вивчення в конкретних ґрунтово-кліматичних умовах», — зазначив експерт. 

За його словами, така сама ситуація і по термінах сівби. Реакція гібридів, які реагують на строки висіву, — ранні або з запізненням — пов’язана не лише з групою стиглості, ФАО. Передусім вона залежить від генетики самого гібрида. 

«До того ж наша зона характеризується своїми перепадами температур у весняний період. У травні в нас іще заморозки нерідко бувають. Так сталося і на початку травня минулого року. Що дало змогу побачити реакцію гібридів. Й деякі майже не відчули впливу таких умов, а деякі дуже постраждали. Тож навіть випробування лінійок показують їхні можливості не лише у стандартних умовах, а й у стресових ситуаціях. І це теж цікавий досвід та масив накопиченої інформації. Яка дає розуміння, як вирощувати конкретний гібрид так, щоб він давав максимальну продуктивність у певних умовах», — зазначив Олег Фурманець.

Читати також: Експерти обговорили оптимальні норми висіву кукурудзи на сезон-2023