17 травня 2023, 10:35, Посівна

Експерт розповів про ситуацію з озимими та вплив погодних умов на посівну на Півдні

Нагадаємо, партнерами проекту АгроЕкспедиція Посівна 2023 є BASF та Credit Agricole Ukraine.

«Озима група в умовах Півдня перезимувала на тверду 4. Якщо попередник був ріпак або горох — то в чудовому стані. Якщо це посіви після соняшнику або кукурудзи, то там стан трішки гірший. Але весна все поправила: пройшли опади, місяць дощів, пшениця вийшла у стадію активного кущення, 2-3 репродуктивних стебла, і навіть 5 було. Якщо були попередники пізніх термінів збирання, пшениця докущилася весною», — каже експерт.

Наразі в ґрунті ще є волога, яка збереглась з весни, але на скільки вистачить цієї вологи, поки що не зрозуміло. На думку Андрія Сулими, ще тиждень, поки настане вихід в колос, пшениці вистачить вологи, а потім треба дощу.

Ріпак у дуже гарному стані, добре нагнав вегетативну масу. Ріпаки від 1,5 до 2 м.

«Щодо умов посівної. Багато хто зі старожилів такої весни не пам’ятає:  дощі лились щодня. І це призвело до того, що все потрібно було робити в один день — робити передпосівну підготовку, сіяти, паралельно заходити в пшеницю, робити фунгіцидні, гербіцидні обробки. Ґрунт був настільки зволожений, що не можна було обробляти його правильно. Фізіологічної стиглості ґрунту не було. Відтак, почали сіяти наприкінці травня і змістилися на 3 тижні, що для Півдня дуже пізно. Для соняшнику це не страшно. Для кукурудзи є ризики, бо раніше в цей період вона вже мала 3-4 листки і входила в посуху підготовленою. Зараз же бачимо сходи-2 листки, тому, якщо не буде дощів буде важко», — зазначив фахівець.

Тендеційно, каже він, немає різких змін у розрізі культур.  Фермери, як і раніше сіють соняшник, кукурудзу з середнім ФАО, озиму групу. За відчуттями пана Андрія, в цьому сезоні збільшилась кількість ріпаку на 10-15%. Але, оскільки його сівба здійснюється рано, то це в більшості якесь внутрішнє відчуття фермерів, аніж орієнтація на високу ціну, яка була минулого сезону. Ну і не у великих обсягах, відповідно до потреб, висівають жито, ячмінь та ярий горох.

© Олена Басанець, SuperAgronom.com