16 травня 2023, 10:30, Посівна

Відсутність коштів є для аграріїв головною проблемою посівної

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомила 15 квітня пресслужба ВАР.

Він зазначив, що основні проблеми українських аграріїв, які проводять уже другу «воєнну посівну», стосуються не лише обмежених можливостей експорту, але й негативних внутрішніх чинників, одним з яких є дефіціт фінансування.

«Війна вносить свої корективи: в агропідприємств знизилися фінансові можливості на здійснення посівної кампанії. Це пов’язано з тим, що значна частина сільгоспземель в Україні тимчасово окупована або замінована», — сказав Денис Марчук.

При цьому, додав він, аграрії не мають можливості здійснювати експорт за гідними цінами.

«Сіяти сьогодні важко, неможливо гарантувати 100-відсоткове внесення добрив та ЗЗР. Дуже важливо фінансово підтримати агросектор. Товаровиробники активно користуються державною програмою кредитів «5-7-9», але існує проблема кредитних лімітів: 90 млн грн на одну юридичну особу сьогодні недостатньо, бо все здорожчало і багато аграріїв використали ліміт ще в минулому році. Кредитні ліміти потрібно збільшити вдвічі, до 180 млн грн, від чого виграють усі: агропідприємства здійснять посівну, держава отримає повернуті кредити з відсотками та валютну виручку. Це важливий напрямок, над яким сьогодні працює ВАР у діалозі з органами державної влади», — наголосив заступник керівника ВАР.