13 травня 2023, 12:34, Урожай

Пізні заморозки на Кіровоградщині пошкодили ягідні та овочеві насадження

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на співзасновник господарства Антона Сікорського. За словами аграрія, ягоду вирощують 10 років, бувало, полуниця підмерзала й в минулих роках,  проте така кількість насаджень вимерзла вперше.

«Заморозки на ґрунті фіксували три дні поспіль. Також не пам'ятаю такої погоди так пізно. Коли це був приморозок 12 травня? Можливо, треба було накривати, але при великих об’ємах…», — каже Антон Сікорський.

Суму збитків не підраховували, з 10 гектарів поля очікували зібрати 150 тонн ягід. За підтримкою в державні органи звертатись не планують, бо мали резервні варіанти у разі надзвичайних погодних умов втримати господарство фінансово.

«Ми працюємо як розсадник, вирощуємо посадковий матеріал, саджанці. Тож, сподіваємось, відторгуємо. І рання ягода є у теплицях. Зараз продаємо. Це була наша страховка», – зазначив фермер.

Антон Сікорський каже, що рання суниця сорту Клері, яку вирощують на 90% площ, найсмачніша.

За словами керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, вранці 11-12 травня спостерігались заморозки на ґрунті (0-2 см) та місцями в повітрі до 0 градусів. На метеостанціях Гайворон та Помічна температура опускалась до мінус 1°, у Бобринці – до 0,40°. Через заморозки пригнічені ранні посадки картоплі, частково пошкоджені квітки полуниці, на окремих територіях примерзла розсада помідорів. Сільськогосподарські підприємства, які займаються овочівництвом, поки не висаджували розсаду, чекають на сприятливі погодні умови. Що стосується озимого ріпаку, був дещо пригніченим в понижених місцях, але наступного дня після заморозку рослини відійшли і мають звичайний вигляд.

Читати також: В Європі зростає попит на українське насіння амаранту