12 травня 2023, 12:00, Посівна

Два господарства на Чернігівщині не змогли засіяти 40% своїх земель

Про це пише «Чернігівщина».

«У структурі посівів минулого року у нас переважав соняшник. Ми планували, як завжди, стандартну сівозміну, але, оскільки почалась блокада та окупація, а ворог вийшов від нас тільки третього квітня, ми не змогли поставити вчасно ту кукурудзу, яку планували. Тож площі довелося засіяти соняшником, до того ж соняшник по добривах менш затратний», — розповідає Валерій Новицький.

Ще один фактор — у господарстві не знали, як далі буде з газом, тому боялись сіяти багато кукурудзи, бо її ж треба чимось сушити.

«Але через затяжні дощі у нас 30% врожаю соняшника залишилося на полі. Довелося рятувати хоча б щось, і ввесь соняшник збирати вологим та сушити. До речі, минулого року завдяки дощам усі жнива змістились на місяці, такого ніколи не було. Через запізнілі строки збирання соняшника ми не посіяли озимини, яку ми сіємо одразу ж по соняшнику. Замість запланованих двох тисяч гектарів вдалося засіяти лише 500. Але озимина входила в зиму настільки слабкою, що я боявся, що вона не виживе. Слава Богу, завдяки м’якій зимі, пшениця добре перезимувала і зараз почувається непогано. Звісно, є відставання в розвитку, але вони незначні. Отож більшість землі після соняшника залишилась під паром. Це — три тисячі гектарів!», — каже аграрій

В сукупності два підприємства обробляють 7 тис. га, тож виходить, що 40% площ  цьогоріч залишається під паром.

«Посіяти по соняшнику кукурудзу не можна, бо при такій волозі піде падалиця, а по кукурудзі гербіцидами можна працювати тільки до сьомого листка. Першу хвилю падалиці ми знищимо, а коли піде друга хвиля, то ми вже нічого не зробимо. Буде соняшник і кукурудза вперемішку. Тому було ухвалене рішення — пустити землю під пари. Така кількість землі під паром — вперше за всю історію. Зазвичай ми тримали під парами 5-10%. Це були якісь перехідні об’єми, поля, які вимагали відпочинку, розкислення, тобто норма — до 10%, а зараз, на жаль, так», — зауважив Валерій Новицький.