9 травня 2023, 15:00, Посівна

Сівба гороху, ячменю, гречки, проса, соняшнику на Дніпропетровщині проходить з запізненням

Агрономи активно надолужують згаяне через дощі. Сіють ячмінь, горох, овес, пшеницю, гречку, просо, соняшник і кукурудзу. Висаджують й овочі та картоплю.

«Аби регіон був з урожаєм, аграрії працюють інколи у дві зміни, — зазначає перший заступник начальника ОВА Володимир Орлов. — Соняшником зайняли понад 55 тис. га. Площі, відведені під картоплю, також уже обробляють. Їх засадили наполовину».

Проводиться передпосівний обробіток ґрунту.

«Підготовка поля обов’язкова. Зазвичай вона займає стільки само часу, що й сівба, — пояснює головний агроном одного з фермерських господарств Василь. — Якщо взяти наше господарство, то щодня в роботі приблизно двадцять осіб. Одні сіють, інші підвозять насіння і добрива. А ще — підсобні робітники».

Активно готується і використовується спеціалізована техніка. 

«Зранку прокинувся. Снідав чи ні, поспішаємо на поле, — розповідає механізатор фермерського господарства Олексій. — Готуємо техніку до роботи. Після — рушаємо. За одну ходку машина робить рядки, удобрює землю і закладає насіння. Ми не рулюємо — все на автопілоті. За процесами стежимо на моніторі. Головне — правильно налаштувати техніку».