8 травня 2023, 16:40, Україна

У сезоні 2023 ринок нішевих ягід буде стабільним

Про це пише Kurkul.com з посиланням на інформацію журналу «Ягідник».

Як розповів фермер із Житомирщини Андрій Ковальчук, ягідне майбутнє за жимолостю. Тому він впевнено торує цей напрямок ягідництва та планує розширювати плантації найближчим часом. 

«Ми почали вирощувати жимолость, щоб створити конвеєр роботи в господарстві. Я переконаний, що працівники мають бути в роботі впродовж усього року. Тому в нас виходить так: спершу достигає рання жимолость, яка плавно переходить до пізньої. Канадські сорти плодоносять приблизно доти, доки не почне достигати лохина, збір якої стартує одразу ж після жимолості. Працівники задіяні постійно із другої половини травня до вересня. Коли збільшимо насадження — роботи буде ще більше», — розповів Андрій Ковальчук.

Він зазначив, що жимолость — культура, яка дуже любить органіку. Тому її найкраще вирощувати органічним методом. Плантацію жимолості цього сезону в господарстві облаштують краплинним зрошенням, яке встановлюватиме компанія «ПрофПолив». До цього часу насадження зрошували вручну, використовуючи трактор і бочку.

Урожай жимолості у 2022 році, за словами Андрія Ковальчука, був хороший, але близько 50% ягід «допомогли зібрати» птахи. Запобігти цій ситуації можна, використовуючи електронні крикуни, на які записані голоси птахів-хижаків. Також можна накривати ряди сіткою. Цей метод практикують у Канаді. Проте він дорожчий. 

За словами фермера, у 2022 році ціна на жимолость була така, як і у 2021 році, — 250–300 грн/кг. 

«Якщо посадити 2–3-річні саджанці — то вкладення повернуться на 5–6 рік. Жимолость — культура, яка плодоносить тривалий час — 30–40 років», — розповів Андрій Ковальчук про окупність вирощування жимолості.

Нині середня врожайність жимолості в Андрія Ковальчука — 480 г із куща. Кущі вступлять у повне плодоношення лише через 2 роки. Відповідно, й урожайність із куща збільшиться.

Також на експериментальному рівні тут займаються переробкою жимолості.

Виготовляють 14 видів пастили: не тільки з жимолості, а й з іншої плодово-ягідної продукції: з лохини, гарбуза, вишні, порічки, смородини тощо.

Підсумовуючи розповідь про жимолость, Андрій Ковальчук каже, що ця культура ще вийде в топ за обсягами вирощування у світі, адже це — максимально екологічна ягода.