10 травня 2023, 10:00, Насіння

АгроЕкспедиція повертається! Стартуємо з посівної 2023

З 15 травня розпочнеться АгроЕкспедиція Посівна-2023. Ми відновлюємо формат кроп-турів українськими полями і за підтримки наших партнерів, компанії BASF та міжнародного банку Credit Agricole Bank вирушаємо у нову аграрну мандрівку.

«Ось уже 30 років Креді Агріколь на українському ринку і агро для нас — це один із стратегічних напрямів розвитку банку. Для клієнтів дуже важливо, коли банк розуміє специфіку та особливості аграрного бізнесу, тож ми повсякчас виїздимо в поля, поглиблюємо знання наших співробітників в рамках Агрошколи, підтримуємо профільні конференції. Ми раді, що всупереч усім складнощам ми відновили нашу традиційну з Latifundist Media АгроЕкспедицію. Ми інвестуємо свої зусилля та експертизу у проекти, які створюють додаткову цінність для наших клієнтів та агробізнесу України», — коментує Наталія Порвіна, директорка департаменту підтримки агробізнесу банку Credit Agricole.

Вже зовсім скоро ви з перших рук зможете дізнатися про хід посівної, про зміни посівних площ під тими чи іншими культурами, технології вирощування та захисту рослин, нюанси роботи аграріїв у воєнний час та плани на найближче майбутнє.

«Україна наразі на межі великих випробувань, але в той же час і великих змін: повномасштабна війна, тимчасово окуповані території, неповний контроль чорноморських маршрутів, що призвело до обвалу товарних ринків зерна, дефіцит добрив та пізній старт сезону 2023 року через погані погодні умови навесні. Пізня сівба також призводить до зниження потенціалу врожайності через коротший вегетаційний період ярих культур, і тому фермери мають намір менше інвестувати в заплановані культури. Всі ці та ряд інших факторів призводять до багатьох труднощів для українських аграріїв, а отже, і до труднощів для дистриб'юторів та постачальників. Ми, як компанія BASF, прагнемо підтримувати виробників, надаючи ефективні засоби захисту рослин, насіння та технічні консультації. Саме тому ми раді підтримати проект «Агроекспедиція», який допоможе стати ще ближчими до українських аграріїв, а також об'єднати всіх нас у вирішенні проблем, пов'язаних з вирощуванням сільськогосподарських культур», — говорить Матіас Хорш, Керівник відділу маркетингу BASF Agricultural Solutions Україна.

Воєнний стан, ціни на добрива, погодні умови, ситуація з експортом українського зерна та ще низка факторів впливають цього року на рішення аграріїв сіяти одні культури і відмовлятися від сівби інших. Зокрема, прогнозується скорочення площ під кукурудзою майже вдвічі порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення. Часто вибір культур для посівної відбувається фактично в останній момент.

За прогнозами Мінагрополітики станом на 23 березня, в Україні під весняну сівбу були заплановані наступні площі:

  • кукурудза — 3,6 млн га (-451 тис. га порівняно з 2022 роком);
  • соняшник — 5,64 млн га (+476 тис. га);
  • соя — 1,84 млн га (+334 тис. га);
  • ярий ячмінь — 1,04 млн га (+111 тис. га);
  • озима пшениця — 285 тис. га (+67 тис. га).

Загалом же прогнозовані площі зернових та технічних культур під урожай 2023 року на контрольованій Україною території складають 19,3 млн га. Цей показник залишився майже на рівні попереднього сезону — 19,8 млн га.

Проте фактична ситуація може значно відрізнятися від прогнозованої. Отже, щоб зрозуміти і показати реальну ситуацію з весняною посівною, ми запланували кроп-тур Посівна-2023, у якому будемо висвітлювати хід сівби, структуру посівних площ, технології та роботу різних господарств — і великих холдингів, і невеликих фермерів.

Ми покажемо, як через війну росії проти України змінилися підходи до ведення бізнесу, агротехнологій, виявимо тенденції, характерні для певного регіону в умовах війни.

Читати по темі: АгроЕкспедиція Посівна 2020

Протягом тижня команда АгроЕкспедиції відвідуватиме безпечні регіони України, десятки полів, об’єктів аграрної інфраструктури. Ми спілкуватимемось не тільки з власниками і керівниками аграрних підприємств, але й головними інженерами, агрономами, тощо. Для ширшого охоплення наші журналісти додатково телефонуватимуть до ряду підприємств у відвіданому регіоні, аби підтвердити виділені аналітиками тенденції, характерні для поточного аграрного сезону в умовах війни.

З цією метою плануємо відвідати наступні регіони:

·         Центр: Вінниця, Біла Церква, Полтава, Дніпро, Черкаси

·         Північ-Схід: Полтава, Харків, Суми

·         Північ: північна Київщина, Чернігівщина, Житомир

·         Захід: Тернопільська, Хмельницька, Львівська, Рівненська області

·         Південь: Одеса, північ Миколаївщини

До речі, перша АгроЕкспедиція стартувала в 2013 році, тож ми відновлюємо її саме на ювілей проєкту.

Запросити в гості нас можна, якщо напишете на пошту krasnovska@latifundistmedia.com або на нашу сторінку у facebook https://www.facebook.com/superagronomcom/

Слідкуйте! Буде цікаво, адже це посівна! А колись казали - це Спарта!)