28 липня 2017, 17:00, Урожай

Аграрії розповіли про якість та кількість нового урожаю зернових

У західних областях урожайність вища, що обумовлено більшою кількістю опадів, що випали тут у період вегетації пшениці. Так, Тернопільська область в середньому збирає 8-9 т/га, Хмельницька — 7-8 т/га. Агрономи скаржаться, що багато хліба «погоріло» від посухи, яка значно вплинула на кінцеву урожайність. Говорять про урожай на рівні 7 т/га і у Вінницькій області, зокрема, агроном ФГ «Одарочка» назвав саме такий показник.

Чим далі на схід та північ країни, тим менші цифри озвучують наші агрономи. У підприємстві «Агроміно» Харківської області середня урожайність складає 4,1-4,6 т/га, приблизно такий показник і у ФГ «Орельське» теж на Харківщині – 4,5-4,6 т/га. На Полтавщині збирають від 4 до 4,5 т/га пшениці, на Сумщині подекуди більше — 5-5,5 т/га. Проте загальна різниця із заходом країни все ж суттєва.

Що стосується якості, то тут, як кажуть агрономи, багато залежить від поля. Майже всі опитані говорять, що пшениця у більшості продовольча — 2-3 клас, проте є й такі поля, де майже все зерно фуражної якості. Подекуди на Полтавщині та Харківщині непереливки було тим господарствам, що у спеку збирали урожай з насінницьких посівів. Як кажуть агрономи, під час збирання вологість зерна складала усього 10,5-11%, тоді як стандартом є 14-16%. Надто сухе зерно більше, ніж звичайно, травмувалося під час збирання, тому не вдалося отримати запланованої кількості насіннєвого матеріалу.