5 травня 2023, 10:28, Посівна

В Агротрейд здобувають досвід у вирощуванні технічних конопель — під культуру виділили 200 га

Про це повідомляється на сторінці компанії у facebook.

Зазначається, що сіяти коноплі планували ще два роки тому, але відклали це рішення до кращих часів.

«Для нас це новий досвід, до якого ми ретельно готувалися. Їздили вчитися, опановували різні підходи, технології та рішення. Планували сіяти коноплю ще два роки тому, але вирішили не починати нову культуру в кризовий рік, а далі в плани втрутилась війна. Для посіву технічних конопель ми отримали спеціальну ліцензію. Працюємо з українськими виробниками насіння. Нашою основною задачею на цей рік є отримання досвіду роботи з цієї культурою, знайти правильні схеми захисту і вирощування, а також масштабувати цей проєкт», — розповів Олександр Овсяник, директор агропромислового департаменту Групи АГРОТРЕЙД.

Для цього в компанії розділили посівну площу на 27 ділянок випробувань гербіцидного захисту. Мета — знайти кращий, досліджувати його ефективність і вплив на врожайність культури.

Коноплі планують вирощувати за двома напрямками: збирання насіння на зерно та трести для переробки. Плани реалізації і одного, і іншого вже є, адже, як зазначив Олександр Овсяник, сьогодні у Європі розвинений ринок переробки самого волокна, багато підприємств зацікавлені в сировині, наприклад, для конопляної олії.

«В Україні ж у зв’язку з війною зараз цей напрямок не дуже ефективно розвивається, але віримо, що після перемоги ця галузь буде конкурентною, а ми при цьому вже матимемо повне розуміння, як виростити найкращий врожай коноплі», — додав він.

Збирання першого врожаю коноплі планується в кінці серпня.

Нагадаємо, на Рівненщині планують вирощувати міскантус та коноплі на неродючих землях.