4 травня 2023, 16:40, Україна

Аграрій з Черкащини оцінив збитки від затоплення сільгоспземель в понад 1 млн грн

Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на пресслужбу ДСНС України.

Як розповів фермер з Черкащини Володимир Драч, у нього затопило 100 га із 400 внаслідок водопілля.

З них 79 вже було засіяно ріпаком, соняшником та озимою пшеницею. Решта — це рілля, яку планували, та не встигли обробити.

За словами фермера, соняшник засіяли за три дні до початку водопілля. Врятувати його вже точно не вдасться, бо посіви досі повністю у воді. Нині це — домівка для лебедів.

Дещо відійшла вода на площах із ріпаком.

«У мене посіяно 40 гектарів ріпаку, залишилося може два-три гектари, а з іншого боку посіяли 22 гектари соняшника. Він затоплений повністю», — розповів фермер.

Нині рятувати ці посіви фермер не в змозі, адже не має як заїхати технікою, аби підживити ріпак.

«Якщо вода спаде, то, можливо, вийде просто пересіяти його, а цей врятувати вже не вдасться, бо фаза його обробітку вже закінчилася. Можна було б посіяти ранні сорти сої чи ранні сорти соняшника, наприклад. Якщо земля просохне до першого червня, можна буде засіяти гречку», — пояснив Володимир Драч.

Якщо ж ні, ці площі він залишить під озиму пшеницю. Це вже буде врожай наступного року.

Збитки фермер оцінює у понад мільйон гривень. Чи будуть вони компенсовані, у якому розмірі та у який спосіб, він поки що не знає:

«Я подавав заявку у територіальну громаду, у Золотоніську військову адміністрацію, давав заявку, щоб сформували якусь групу фахівців і зафіксували хоча б збитки наші, але поки що ніхто не відповів про це», — підсумував Володимир Драч.