3 травня 2023, 09:00, Посівна

Площі під кукурудзою можуть скоротитись вдвічі

Про це на міжнародній конференції EURO GRAIN HUB Exchange & Forum розповіла аналітик «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич, пише Latifundist.com.

«Після закінчення війни ми можемо повернутись до попередніх рівнів, але перехідний період може зайняти 5 років, щоб ми вийшли на рівень кукурудзи майже 5-6 млн га. Зараз неможливо досягнути таких цифр. В нас ще є 5 млн т кукурудзи, які ми не факт, що вивеземо. Фермер того і не хоче сіяти кукурудзу», — зазначила Марина Маринич.

Через це аграрії відмовляються від кукурудзи і сіють натомість олійні культури. Їх легше експортувати, ніж велику кількість кукурудзи.

«А що стосується олійних культур, їх легше вивозити, гарна ціна у порівнянні з зерновими культурами. Переробка у нас все одно є, у нас є переробні підприємства, які можуть освоїти ці об’єми. Щобільше, соняшник та ріпак мають попит на європейських ринках. Болгарія на нашому соняшнику загрузила всі свої потужності із переробки», — додала аналітик УкрАгроКонсалт Юлія Гаркавенко.

Нагадаємо, за прогнозами Мінагрополітики, у 2023 р. площа посіву кукурудзи складатиме 3,6 млн га. Станом на 27 квітня засіяно 252,7 тис. га.