1 травня 2023, 15:23, Посівна

Соя не дасть урожаю на полях з високою кислотністю, — експерт

На цьому наголосив у своєму Ютуб-каналі експерт з агротехнологій, керівник компанії ArtFields, Олексій Сергієнко.

«Соя це важлива сільгоспкультура, з якої можна отримувати 3-3,5-4 т/га, і навіть до 5 т/га в західних областях, де достатньо опадів. Однак перед сівбою сої необхідно пересвідчитись, який на цьому полі рівень pH.  Або відібрати  зразки і терміново перед сівбою здати в лабораторію, або якщо ви маєте хороший точний портативний pH-метр, то визначити цей показник на місці», — каже експерт.

За його словами, якщо кислотність ґрунту на рівні 5-5,5, то соя на такому полі врожаю не дасть. І бульбочки не утворяться, і соя буде пригнічена. Навіть якщо показник pH буде на рівні 5,8, то доведеться перед сівбою внести добрива із вмістом кальцію, ті ж суперфосфат або вапняково-аміачну селітру. Бо, як наголошує Олексій Сергієнко, оптимальний показник кислотності ґрунту для сої — це в діапазоні від 6 до 7.

«А той показник pH,  який ви заміряли восени, найімовірніше, не відповідатиме поточному стану. Адже і зима була теплою, і тривалі опади пройшли за останній місяць. Ці фактори могли істотно змінити кислотність ґрунту. Тому рекомендуємо обов’язково перевірити цей показник перед тим як сіяти сою», — наголосив експерт.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Рівень кислотності ґрунту: вплив вмісту певних поживних елементів