1 травня 2023, 10:32, ЗЗР

Названо механізми завдяки яким амінокислотні біостимулятори впливають на процеси у ґрунті

Про це йдеться у матеріалі «Залежність впливу біостимуляторів на ефективність використання поживних речовин від їх походження (вмісту)» на SuperAgronom.com.

Зокрема зазначається, що білкові гідролізати застосовують у вигляді позакореневого підживлення, фертигації, внесення за технологією In-Furrow або обробки насіння. Рослини можуть поглинати АА безпосередньо кореневою системою, через специфічні транспортери або листям у разі позакореневого внесення.

Застосування АА може покращити живлення рослин, впливаючи на ґрунтові процеси та безпосередньо впливаючи на фізіологію рослини.

Механізми, що впливають на процеси в ґрунті, включають:

  • сприяння розвитку корисних мікробних спільнот та мінералізації поживних речовин у ґрунті. Зокрема, підвищена біологічна активність сприяє швидшому розщепленню органічної речовини, що перетворює органічні поживні речовини на доступні для рослин мінеральні форми;
  • поліпшення розчинності мікроелементів у ґрунті за рахунок утворення комплексів з металами (хелатування) та зменшення дефіциту мікроелементів (Fe, Zn, Mn, Cu).

Механізми, які безпосередньо впливають на фізіологію рослин:

  • активність асиміляційних шляхів (транспортери і регуляція транспорту), шляхом поліпшення флоемної мобільності мікроелементів у рослині, особливо при позакореневому внесенні;
  • зміни в морфології коренів, шляхом стимуляції росту бічних коренів та кореневих волосків;
  • підвищення активності С та NO3-асиміляційних ферментів як у коренях, так і у пагонах, що пояснюють ауксиноподібною та гібереліноподібною активністю білкових гідролізатів.

Як зазначають автори статті, НВК «Квадрат» у виробництві своїх продуктів використовує амінокислоти рослинного походження, отримані шляхом ферментативного гідролізу. Лінійка біостимуляторів на основі амінокислот включає висококонцентровані добрива, які мають виражену антистресову функцію, та комплексні препарати зі стимулюючою дією.

Зокрема:

Квантум Аміномакс 200 містить 20% амінокислот, макро- й мікроелементи, та застосовується переважно для швидкого відновлення рослин після негативного впливу стресу (гербіцидного, температурного, градобою тощо).

Квантум АміНоФрост — спеціально розроблений для захисту рослин від дії низьких температур, містить у своєму складі захисні кріопротекторні речовини, амінокислоти та органічні кислоти, що дозволяють рослини швидше відновитися після дії стресу.

Добрива з вибірковою стимулюючою дією мають спеціально підібрані амінокислоти, спрямовані на активацію визначеної фізіологічної функції рослини.  

Квантум Т80 містить спеціальний набір компонентів, націлених на стимуляцію розвитку кореневої системи, підвищення посухостійкості, та як результат, поліпшення вологозабезпечення.

Читати також: Подбайте про розвиток озимих культур після відновлення вегетації