30 квітня 2023, 10:33, Посівна

Посівна на Донеччині гальмується погодою, але аграрії налаштовані максимально засіяти підконтрольні площі

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на слова Олени Рибакової, заступниці директора департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької облдержадміністрації.

Вона, зокрема, зазначила, що загалом втрати територій області з 2014 року становлять 57%. Це прямим чином відбивається на агросекторі Донеччини. Відповідно скоротилися посівні площі сільгоспкультур, а аграрії не можуть обробити через безпекову ситуацію територію, прилеглу до зони бойових дій

«В минулому році зернові культури було зібрано на площі 252 тисячі гектарів, що становило 42% від рівня 2021 року. В цьому році аграрії сподіваються, що буде не менше. Під урожай 2023 року посіяно 71 тис. га озимої пшениці й 9 тис. га озимого ріпаку, що становить 55% до рівня минулого року. Сходи озимих культур отримані майже на всій площі — 69 тис. га, з яких 90% — наразі у доброму і задовільному стані, 10% — у слабкому та зрідженому», — прокоментувала стан в агросекторі посадовиця.

За словами Олени Рибакової, нині триває сівба ярих зернових культур: пшениці, ячменю, гороху, вівса. Засіяно вже 20 тис. га або 29% до прогнозних показників. Є кілька громад, де сівба майже завершена.

«В області розпочато сівбу кукурудзи, гречки та овочевих культур (цибулі та моркви). У цьому році овочеві культури на Донеччині планується вирощувати на значних площах — 23 тис. га (більше половини займуть картопля та інші культури відкритого ґрунту). Наразі посівна в області дещо гальмується погодними умовами, але наші аграрії налаштовані максимально використати ті площі, які дозволяє ситуація», — зауважила Олена Рибакова.

Читати також: Сіяти сою розпочали 13 областей України