26 квітня 2023, 13:31, Технології

Названо переваги зберігання силосу в рукавах замість силосних ям

Про це у матеріалі «Cygnet Agrocompany: Одна із переваг зберігання зерна та силосу в полімерних рукавах — відсутність заморожених коштів» на Latifundist.com розповів Сергій Степаниденко, генеральний директор «Сігнет-Мілк».

За його словами, основною перевагою зберігання в рукавах є краща якість силосування закладеної маси та кормів.

«Упродовж 10 років закладаємо два види кормів — силос кукурудзяний на 10 тис. т. і сінаж люцерновий на 2,5 тис. т. Закладку в рукави починаєм у травні, коли відбувається перший укіс люцерни. Другий укіс у червні і третій у липні. А в кінці серпня-на початку вересня закладаємо силос», — говорить Сергій Степаниденко.

Технологія заготівлі кормів у «Сігнет-Мілк» виглядає так. Попередньо подрібнена кормова маса підвозиться до силосного преса. Далі маса подається на кормовий стіл преса або безпосередньо з самоскида, або ж за допомогою фронтального навантажувача. Конвеєр кормового столу подає масу до ротора, який просуває її в рукав. При цьому маса ущільнюється (тиск 400-500 бар), а доступ повітря до неї перекривається.

Сергій Степаниденко радить при закладанні силосу і сінажу в полімерні рукави звертати увагу на вологість і подрібненість маси.

«Вологість ми визначаємо за допомогою мікрохвильовки, а подрібненість лінійкою. Вологість сінажу, який ми закладаємо — 55-60% , подрібненість — до 3 см. Силос закладаємо із  вологістю 62-68%, а подрібненість до — 1,5 см», — розповідає Сергій Степаниденко.

На думку Сергія Степаниденка, рукав ефективніший за силосну яму, адже він забезпечує:

  • моментальне закриття утрамбованої маси (погодні умови практично не впливають: дощ пішов, рукав закрили, а з ямою складніше);
  • мінімізацію небажаних реакцій у процесі консервування, а також втрат поживних речовин при зберіганні (швидке перекриття доступу повітря не дає розвиватись гнилісним бактеріям, також значно швидше відбувається процес консервування маси);
  • відсутність занесення золи в корм колесами техніки (в яму золу можуть занести колеса тракторів, які трамбують силос. В рукавах це виключено, адже маса відразу поступає на конвеєр силосного пресу);
  • мінімізацію втрат поживних речовин при згодовуванні (в рукаві, коли ми вибираємо силос чи сінаж, відкритою є невелика площа, з якої менше вивітрюються поживні речовини — 2 м в гору і 3 м в ширину і ця площа прикривається. В силосній ямі це практично неможливо зробити, хіба що купляти додатково ківш для виїмки сінажу і силосу).

А ще зберігання силосу у рукаві — це відсутність «заморожених коштів».

«У разі припинення діяльності ферми через економічну ситуацію або військові дії, гроші, вкладені в силосні ями, заморожуються. З рукавами ж інша ситуація: не купував і все, а якщо купив, то перепродав, що є досить актуально в сьогоднішніх умовах», — говорить Сергій Степаниденко.