26 квітня 2023, 12:00, Урожай

Аномально тепла зима вплинула на стан озимих

Про це сказала начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко на life.pravda.

Період з другої декади листопада до середини грудня дійсно можна назвати календарною зимою. Опісля відбулося колосальне потепління і було встановлено багато температурних рекордів: найбільше в кінці 2022 року та 1 і 2 січня на початку 2023-го. Це були найтепліші зимові ночі і дні. 

Зокрема, за даними метеостанції ЦГО імені Бориса Срезневського, 1 січня у столиці України вперше за 143 роки спостережень середньодобова температура повітря становила +10,3°С. Це на 4,4°С вище рекордного значення температури для цього дня 2021 року. Погодні умови нагадували квітень. Перехід до весни у 2023 році, зі слів Тетяни Адаменко, також відбувся дуже рано. У західних та південних областях зима тривала приблизно 30-40 днів.  З її слів, середня температура повітря взимку, зокрема у центральних областях, повинна становити -2°C, -3°C. А вона досягала від +1°C до +3°C. У Києві — приблизно +0,1°C, а повинна бути -3°C.

Юлія Квітка, екологиня «Екоклубу» розповіла, що цієї зими стійкого снігового покриву практично не було. Він випадав, але дуже швидко танув. Промерзання ґрунту майже не спостерігали. Виняток — Харківська, Сумська області. Там було невелике промерзання. З її слів, тепла погода сприяла безпечним умовам перезимівлі сільськогосподарських культур. На сьогодні немає передумов, щоб стверджувати про можливі втрат врожайності за рахунок погодніх умов. Можливо, були окремі випадки в деяких господарствах, але не масові по території всієї України.

«Якщо висока температура взимку різко чергується з морозом, а саме падає нижче -15°C, то морозо- і холодостійкість зернових культур набагато знижується. Значна частина посівів скорочується та пошкоджується», — зазначає Юлія Квітка.

Цього року на південних і центральних регіонах України дефіцит вологи навесні все ж можливий. У західних же областях, навпаки, прогнозують її надлишок.

Анна Даниляк, експертка організації «Екодія» додає, що наслідком тепліших зим може бути як активне розмноження різних шкідників, так і міграція непритаманних раніше видів з інших регіонів.