25 квітня 2023, 09:00, Техніка

Аграріям розповіли про продуктивність міжрядного обробітку

Але складнощі подолання проблеми злісних бур’янів та падалиці за допомогою гербіцидів, суттєве здорожчання ЗЗР, а також необхідність вирішувати такі питання, як ґрунтова кірка чи одночасне внесення добрив спонукають аграріїв повертатись до міжрядного обробітку.

Зокрема, міф про непродуктивність технологічного прийому розвінчали представники чеської компанії BEDNAR. До слова, BEDNAR пропонує одне із найцікавіших рішень на ринку, культиватори ROW-MASTER.

«Цей міф ґрунтується на тривалому досвіді використання КРН, яким об’єктивно не вдається обробити понад 30-40 га за робочу зміну. Відповідно, якщо в господарстві вирощується 1000 га кукурудзи чи цукрових буряків, то нескладно порахувати, що для того, щоб пройти цю всю площу, потрібно майже місяць», — йдеться у повідомленні.

Щоб продуктивність міжряжного обробітку була високою, а якість обробітку належною, рекомендовано шукати по-справжньому ефективні сучасні технічні рішення.

«Сучасні культиватори, такі як ROW-MASTER, забезпечують удвічі-утричі вищу продуктивність роботи, будучи спроможними працювати на швидкості до 18 км/год зберігаючи при цьому якість обробітку. І що важливо – в тому числі вночі, завдяки якісному освітленню і камері, що ефективно розрізняє основну культуру навіть вночі. Наприклад, у господарстві «Прогрес», що на Дніпропетровщині, спокійний темп обробітку 12-рядним ROW-MASTER дає змогу обробляти по 70-80 га за робочу зміну. Своєю чергою в СФГ «Шанс» (Харківщина) завдяки можливості працювати вночі, знову ж таки у неспішному режимі проходять понад 100 га за добу», — зазначають представники компанії.