24 квітня 2023, 15:21, Посівна

Фермери-переселенці з Херсонщини вирощуватимуть люфу на Київщині

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт.

«На жаль, в цьому році ми не зможемо посадити люфу в Херсонській області. Але ми хочемо продовжувати нашу справу, вирощувати люфу і робити світ трішки чистішим та безпечнішим. Ми шукаємо ділянку 3-10 соток в Київській області, де можна висадити люфу. Можливо відгукнуться екосадиби, екоферми», — цитує ресурс сторінку родини в мережі Facebook.

Зазначається, що родина Жданових першими в Україні спеціалізовано займається вирощуванням люфи, з якої виробляють натуральні мочалки та кухонні губки. Ще з 2019 року вони вирощували люфу в мальовничому селі Каїри, на березі Каховського водосховища, що на Херсонщині.

Вирощування маракуйї в Україні — фахівець назвав особливості

Читати

Свою продукцію фермери реалізовують під торговою маркою Family Loofa. Вони мріють, щоб люфа в Україні позбулася статусу екзотичної рослини, а українці змогли відмовитися від синтетичних губок і мочалок, – після використання люфа не завдає шкоди довкіллю.

Люфа — це трав’яниста ліана родини гарбузових, зовні схожа на великий кабачок. Коли вона дозріває, її плоди очищують і використовують як натуральні мочалки та губки для миття посуду.

«Люфа примхлива. Може, щонайменше, два тижні тільки проростати, любить тепло і вологу. Потім місяць, півтора набирає форму, кріпне. А вже в липні люфа росте не по днях, а «по годинах», — розповідають фермері на сторінці в соцмережі.

Окрім власного виробництва, Жданови видали посібник з вирощування люфи та реалізують вирощене насіння, пропагуючи цю культуру серед колег-аграріїв.