23 квітня 2023, 09:00, Техніка

Підвищити ефективність обприскування за допомогою агродрона: досвід аграрія

Про це повідомляє Traktorist.ua.

Універсальний агродрон, здатний вносити як рідкі ЗЗР, так і розкидати насіння і мікродобрива, придбали в господарстві «Родниківка». Метою придбання стало бажання оптимізувати робочий процес і витрати на виробництво.

Зі слів керівника господарства Сергія Войченка, щоб підготувати дрон до роботи потрібно значно менше часу. Крім того, машина відзначається універсальністю.

«Це справді «лайфхак» для аграрія. В такий скрутний час вирішив спробувати щось нове та незвичне, адже різниця в ціні агродрона і самохідного обприскувача — колосальна. У нас відразу з’явилися добровольці — молоді хлопці, які захотіли вчитися і працювати операторами двороторного агрегату. Вони за кілька днів пройшли навчання й одразу почали працювати. Тепер внесення мікродобрив чи ЗЗР для нашого господарства — це виїзд на мікроавтобусі з мінімальними витратами часу на заправку і логістику. А ще мене вразила універсальність цього агрегату — за допомогою єдиного дрона ми обробляємо фруктовий сад та поле з ріпаком. І не потрібно купувати різні спеціалізовані обприскувачі!», — розповів Сергій Войченко.

Продуктивність дрона складає 15-18 га/год, регульований від 60 до 400 мкм розмір краплі та швидка зарядка близько 13 хвилин. До того ж, бак на 16 л для ЗЗР чи бак на 25 л для розкидання насіння чи мікродобрив, допомагають вирішити більшість завдань господарства.

Читайте також: Новинки сільгосптехніки, щоб почати сезон 2023: що цікавого на українському ринку?

Особливістю цього агрегату є й те, що один оператор може включати в роботу до 5 дронів одночасно з одного пристрою.

Додається, що агродрони XAG V40 в наявності на складі Тайтен Машинері Україна та доступні до придбання.

Нагадаємо, перший в Україні серійний системний трактор а колесах NEXAT придбали Кищенці.