21 квітня 2023, 10:28, Посівна

ТОП-3 критеріїв вибору термінів сівби кукурудзи назвав експерт

Віталій Брашован, менеджер з розвитку агротехнологій Центрально-Східного регіону компанії LNZ Group, назвав 3 основні критерії, якими слід послуговуватись у виборі оптимальних строків сівби для отримання максимального результату.

1) Температура ґрунту та терміни сівби. За словами експерта, переважна більшість гібридів не любить холодного ґрунту, ранніх строків сівби, за винятком гібридів, які офіційно позиціонуються для ранніх строків сівби. Також не люблять вони й пізніх строків сівби, бо тут може бути й недостатня кількість вологи на глибині висіву насіння і різке наростання активних температур, що своєю чергою негативно вплине на формування продуктивності культури.

«Тому під час організації посівного процесу кукурудзи потрібно враховувати вищевказані критерії, починати висівати не занадто рано!», — наголошує Віталій Брашован.

2) Система захисту. Зокрема, внесення ґрунтових гербіцидів, які за низької температури або ж не працюватимуть, або ж їхня ефективність буде гіршою.

3) Насіння. Важливим елементом якості насіння, крім технологічного (кругле чи плоске насіння), є безумовно інсектицидний протруйник.

«Протруєне насіння дає змогу максимально захистити посіви від наявних ґрунтових шкідників. Іноді й тих, які можуть шкодити на ранніх етапах росту. Як результат, після сходів мати густоту, що максимально наближена до тої густоти, яка налаштовувалася на сівалці», — каже Віталій Брашован.

Обрати оптимальні гібриди для свого регіону ви можете на сайті.

Нагадаємо, проблеми з експортом можуть завадити провести посівну деяким аграріям.