21 квітня 2023, 09:00, Технології

Вирощування маракуйї в Україні — фахівець назвав особливості

Про це на своєму каналі в Youtube розповів Сергій Авраменко, доктор сільськогосподарських наук Інституту рослинництва імені В. Я. Юр'єва НААН.

«В природі в Україні маракуйю не зустріти, але можна вирощувати. Хоча й не всі види, — каже фахівець. — Pasiflora edulis, темно-фіолетові плоди якої ми бачимо в супермаркетах, — примхлива і виростити її в наших умовах складно. Ще важче виростити Pasiflora granadila. Натомість є вид, плоди якого не продаються в супермаркетах, але на смак не поступаються іншим видам. Це Pasiflora incarnata, плоди якої відомі як північна маракуйя»

З мінімумом зусиль цей вид можна вирощувати по всій Україні. Існують навіть українські сортоформи цього виду. 

Фахівець зазначив, що розмножується маракуйя залежно від виду, з насіння, черенкуванням, поділом кореневищ. Pasiflora incarnata, яку він рекомендує вирощувати в Україні, розмножується насінням і поділом кореневищ. При цьому, при розмноженні насінням не повністю передаються сортові особливості, крім того, таким способом не завжди можливо отримати врожай.

Надійний спосіб — із кореневищ шляхом їх поділу. Для того, щоб отримати більше зав'язі, Сергій Авраменко рекомендує висаджувати рослини різних сортоформ для кращого перезапилення.

Кореневища зберігати в моху в погребі чи холодильнику. Після придбання кореневищ потрібно їх проростити. Зробити це можна в різних субстратах — торф, земля, мох.

«В землі коріння може підгнивати, тому краще у мохові. Для цього коріння розкладається на субстрат в мохові і згори присипається мохом, ставиться в тепле місце — парник або на підвіконня з підігрівом 25-30°С. Коли з'явиться проросток, шматочок кореня з проростком відрізати і помістити в стаканчик із поживним субстратом», — рекомендує Сергій Авраменко.

Висаджувати отримані рослини у ґрунт потрібно, коли рослини досягнуть висоти до 0,5 м і мине загроза приморозків (орієнтовно у кінці травня або на початку літа), на відстані 0,5 м одне від одного. Дуже маленькі рослини фахівець не рекомендує висаджувати, тому що мурахи можуть пошкодити точку росту. 

Є інший спосіб вирощування маракуйї. Рослину викопати восени зеленою і посадити в горщик, який помістити у світле тепле приміщення. Але небезпека такого вирощування полягає в тому, що рослина може рано піти в ріст і сформувати довгі, але слабкі пагони, каже Сергій Авраменко.

Фахівець відмітив, що пасіфлора це ліана, якій потрібно плестися, а тому варто подбати про шпалери для неї, як під виноград. В довжину рослина сягає 3 м, іноді навіть 5 м.

Нагадаємо, минулого року на Харківщині маракуйя порадувала врожаєм плодів.