19 квітня 2023, 12:18, Посівна

Сумські аграрії зменшують площі під зерновими

Як розповіли Суспільному працівники одного з господарств,  цьогоріч тут зменшують площі посівів пшениці та кукурудзи на користь технічних культур.

За словами агронома Миколи Сніжка, вартість тонни олійних вища, а витрати на логістику — нижчі.

«Посівні площі в нашому господарстві 2876 га. Пшениці озимої посіяли 450 га, озимого ріпаку 266 га, соняшнику посіємо понад 1100 га, кукурудзи — 700 га, сої — понад 300 га. Багато залишилось площ не зораних з осені. І сіяти по дискуванню, яке є на цей час, неможливо, бо багато вологи під пожнивними рештками кукурудзи буде стримувати посів», — зазначив пан Микола.

Сергій Карпенко — керівник господарства, яке обробляє 1300 гектарів землі. Розповідає, що за сприятливих погодних умов планують завершити посівну через два тижні.

«Посіяли овес, на корм худобі трохи ячменю, бо в нас ще є і тваринництво. Також розпочали сівбу соняшнику на 470 га. Далі буде черга кукурудзи та решти культур», — каже керівник.

За словами Сергія Карпенка, із зерновими нині є складності у логістиці та нестабільності ціни витратних матеріалів.

«Дуже стало важко з реалізацією збіжжя, і ми бачимо, що через 2-3 місяці будуть проблеми. Європейські країни забороняють експорт і навіть транзит нашого українського зерна через свої держави. Логістика дуже важка. Зерновий коридор працює, але 50 суден стоять і їх росіяни не пропускають. Через це падає ціна на збіжжя», — бідкається пан Сергій.

Через те, що в області є заміновані поля, цьогоріч посівні площі зменшаться на 1,7 тис. га, розповів керівник профільного департаменту Олександр Маслак.

«За прогнозами, у планах засіяти ранніми зерновими культурами (пшеницею, ячменем, вівсом та горохом) понад 60 тис. га. За оперативною інформацією департаменту АПР, було проведено сівбу на площі понад 15 тис. га. Окремі господарства Сумщини розпочали сівбу пізніх сільськогосподарських культур — кукурудзи та соняшнику», — зазначає чиновник.

Читати також: Львівщина призупиняє посівну через погодні умови