18 квітня 2023, 15:00, Світ

Імпорт українського зерна заборонили вже 3 країни

Відтак, наразі на дипломатичному фронті відбуваються активні перемовини і напружена інтенсивна робота щодо цього питання із залученням представників згаданих країн, Європейської Комісії та, звісно, України. Разом з тим сумарна частка цих країн у споживанні української сільгосппродукції незначна. Більшість продукції їхала через ці країни транзитом.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини».  

Він, зокрема, нагадав, що ці країни є членами ЄС, а правила торгівлі, в тому числі зовнішньої, мають бути однакові для всіх членів ЄС.

«Після початку війни через блокування морських портів було перенаправлено багато української продукції сільськогосподарського призначення через західні кордони. Тобто вона їхала через Словаччину, Польщу, Румунію, Угорщину. Більшість цієї продукції їхала транзитом, оскільки ці країни не є найбільшими споживачами цієї продукції і самі багато виробляють. Тому в більшості їхня логістика була використана для транзиту цієї продукції в інші країни ЄС, а також у треті країни. Абсолютна частка цих країн у споживанні української сільгосппродукції сумарно не перевищує 8-10%», — зазначив Тарас Висоцький, коментуючи потенційні наслідки заборони імпорту українського зерна Польщею, Словаччиною та Угорщиною.