17 квітня 2023, 09:00, Україна

Генномодифіковані ріпак та цукрові буряки можна буде вирощувати лише з 2030 року

Про це розповіла Сюзана Григоренко, виконавча директорка «Насіннєвої асоціації України», в матеріалі «Сюзана Григоренко про нові зміни в законі про ГМО: ГМ-кукурудза заборонена, ГМ-ріпак та цукровий буряк дозволять вирощувати не раніше 2030 року» на Latifundist.com.

За словами експертки, в доопрацьованому проєкті з’явилося, крім штрафів, ще й питання знищення та утилізації незаконної продукції.

Також з’явився перелік дозволів, які будуть даватися на випробування та дослідження ГМО як в закритій системі, так і окремо цілі, умови, специфіку та можливі дослідження у відкритих системах. За них буде відповідальним Мінекології.

«З’явився і перелік суб’єктів цієї діяльності. Перелік буде відкритий. Вони зобов’язані будуть вносити локації, де планують вирощувати ГМО. І повторюся, обов’язкова при отриманні дозволу на вирощування ГМО наукова оцінка ризику самим заявником та власником, а вже потім державна», — зазначила Сюзана Григоренко.

Також, за її словами, у законопроєкті має бути прописано про заборону вирощування ГМО перехреснозапильних культур. 

«Перехреснозапильні мають бути заборонені. Цю позицію підтримало і Мінагрополітики. Був комітет, на якому перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький виступав від Мінагрополітики. Принаймні, 15 березня він заявив на зустрічі, що міністерство підтримує позицію, що кукурудза перехреснозапильна культура і її не повинно бути в законі. По ріпаку і цукровому буряку теж переглянули позицію. Оскільки це перехреснозапильні культури, то їх можна буде вирощувати лише через 5 років після вступу закону в дію», — додала виконавча директорка «Насіннєвої асоціації України».

Тобто ГМ-ріпак та цукрові буряки можна буде вирощувати не раніше 2030 року.