13 квітня 2023, 13:48, Насіння

Економія у вирощуванні ГМ-культур сумнівна, — думка

Про це йдеться у матеріалі «Сюзана Григоренко про нові зміни в законі про ГМО: ГМ-кукурудза заборонена, ГМ-ріпак та цукровий буряк дозволять вирощувати не пізніше 2030 року» на Latifundist.com.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична

Читати

Як зазначила на запитання стосовно того, що ГМО може бути варіантом для українських аграріїв у нинішніх складних умовах, Сюзана Григоренко, виконавча директорка «Насіннєвої асоціації України», вигода сумнівна.

«Добре, ви скоротили операційні витрати завдяки вирощуванню ГМО. Але там максимальна економія $15-40. Потім, коли ви захочете продати свою продукцію, ви вийдете у мінус на $40-50, а то і більше, залежно від проданого обсягу. Яка тут економія і перевага? Що ти один обробіток проводиш? Економія на чому?», — зауважила Сюзанна Григоренко.

Загалом же, за її словами, міжнаціональні насіннєві компанії розглядають Україну як країну Європи. І  цей чинник слід враховувати.

«Як би там скептично не ставились до вступу України в ЄС, мені здається, що для європейців це уже формальне питання. Вони нас позиціонують як частину Європи. Бо геополітично так склалося, що для нас це найбільш вигідний союз. А ще європейські компанії знайдуть як адаптуватися. Питання в тому, щоб українська селекція і український виробник адаптувалися. У США працюють за ліцензіями і вартість ГМ-насіння у 3-4 рази дорожча, є шкідники, ЗЗР використовують. То яка може бути економія на ГМО?», — наголосила експертка.

Читати також: ГМО в Україні: насінництво під загрозою, дрібні шантажі і великі витрати