12 квітня 2023, 15:19, Посівна

До якого часу можна сіяти ярі зернові — радять польські фахівці

У повідомленні наголошується, що наразі немає умов для сівби ярих зернових. Ґрунт холодний, температура повітря загалом відносно низька, а часті опади унеможливлюють вихід в поле. 

«Звісно, календарні терміни в сільському господарстві не є найкращим і не єдиним визначником дати сівби. Однак граничні дати вже є приводом для роздумів. Загальною тенденцією останніх років є зволікання з сівбою озимих культур і прискорення сівби ярих зернових культур (у першому випадку через тривалу осінь і м’яку зиму, у другому — через використання зимової вологи на ранніх термінах). Але тут прив’язка до календарних дат має бути гнучкою і враховувати погодні умови. В разі холодного ґрунту період появи сходів значно подовжується, а рослини виглядають дуже «втомленими» одразу після прориву ґрунтового покриву. Тому в разі похолодання рішення про перенесення строків сівби може бути вдалим ходом. Краще почекати, коли настануть сприятливіші умови», — йдеться у повідомленні.

При цьому зазначається, що для вівса, наприклад, вже занадто пізно. Зниження врожайності за дуже запізнілих строків сівби — а такою слід вважати першу половину квітня — становить навіть 25% від потенційної врожайності. Датою сівби вівса у польських умовах прийнято вважати період з 10 березня по 10 квітня, хоча в попередні роки ці терміни на практиці значно зміщувалися в бік навіть лютого. 

Зниження врожайності тепер може стосуватися і ярого тритикале та ярої пшениці — обидві ці зернові люблять ранні строки посіву. Їх сіють до 5 квітня, принаймні теоретично. 

Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси

Читати

Практика показує, що ярий ячмінь найбільш витривалий до пізньої сівби. У східній Польщі агротехнічні кінцеві терміни посіву ярого ячменю — 15 квітня. Але, сіючи пивоварний ячмінь, завершувати треба якнайшвидше. 

Що стосується температури ґрунту, то вона повинна бути близько 3-4 ℃ у випадку ярого пивоварного ячменю, наголошують польські фахівці. Для ярої пшениці діапазон становить 3-5 ℃. Хоча за досягнення таких температур можна стикнутися і з проблемою вологості (з обох боків — або пересушення, або перезволоження, коли не можна буде техніку вивести в поля). 

«Пам’ятаймо, що хоча сіяти в дуже холодний ґрунт немає сенсу, очікувати кращих умов нам наразі теж не вигідно. Ярі зернові значно чутливіші до запізнення строків сівби. Падіння врожайності тут може бути дуже великим. З практики останніх років — яра пшениця (однаковий сорт, схожі позиції та агротехніка) при сівбі на тиждень пізніше дала майже на 0,5 т/га менше», — зазначається у повідомленні.

Тому, якщо не посіяти найближчими днями, сіяти будь-які ярі зернові буде дуже ризиковано — запевняють польські фахівці.

Читати також: Грамініциди у посівах зернових: діючі речовини, їх особливості та ефективність