11 квітня 2023, 15:00, Урожай

Похолодання і снiг не нашкодили сільгоспкультурам на Тернопiльщинi

Про це розповів директор тернопільської філії Українського інституту експертизи сортів рослин Іван Дудник, пише Суспільне.

«Якщо говорити про стан озимих посівів і ранньої групи ярих зернових, які вже посіяні, то посіви озимих культур знаходяться всі в доброму стані. Ця погода вплинула на те, щоб ті посіви, які були пізно посіяні за цей період підтягнулися, вони знаходяться у фазі кущення, тобто вони знаходяться теж у доброму стані», — каже він.

За словами Івана Дудника, за березень випало 100% опадів до потреби. Зокрема, при нормі 26 мм випало 26 мм. На квітень норма опадів 44 мм, то за цих 6 днів квітня випало 30 мм, тобто за шість днів випало 68% опадів до норми. Ця кількість опадів значно поповнила той дефіцит вологи, який був з осені. Тобто, вологозабезпеченість на сьогоднішній день добра. Раннім посівам ярих культур похолодання та сніг абсолютно не зашкодили. Та рання група зернових, яка була посіяна, сьогодні тільки наклюнулася, сходів ще немає, все знаходиться в землі. Тому морози, які були та сніги, абсолютно не пошкодили насінини чи ростки насінин.

Іван Дудник каже, що вологозабезпеченість хороша, наступного тижня буде потепління.

«Буквально за якихось 5-7 днів ті сходи ярих культур, які були посіяні, зійдуть. Далі важливий догляд за посівами», — підсумовує він.

Нагадаємо, оскільки озимі досягають фази виходу в трубку, в НААН рекомендують провести друге азотне підживлення.